*Nettavisen* Nyheter.

Refser kronprinsens rådgivere

Kronprinsparets rådgivere får kraftig kritikk etter at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i går beklaget at de dro på ferie til Brasil.

10.01.05 10:16

- Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sier professor ved Institutt for Sammenlignende politikk , Frank Aarebrot til VG.

Statsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, tar det for gitt at Utenriksdepartementet var i kontakt med kronprinsen før de dro til Brasil 4. juledag.

- Hvis UD hadde sagt «Ikke reis!», så hadde nok kronprinsparet blitt hjemme, sier Grimstad til VG.

Kronprisparet traff overlevende på Ullevål universitetssykehus søndag, og ga etter besøket sterkt uttrykk for at de i ettertid skulle ønske de hadde blitt hjemme og gjort noe for dem som ble rammet av flodbølgen.

- Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi nok ikke reist, sa kronprins Haakon etter besøket.

Taus om kontakt
Slottet vil ikke opplyse hvem som informerte kronprinsen om katastrofen, men kronprinsen bekreftet i går at katastrofen ble diskutert.

- Det var egentlig 3. juledag vi tok opp dette, og da hadde de ikke oversikten, og de visste ikke at den kom til å bli så omfattende, sa han.

Aarebrot mener uansett rådgiverne har gjort en slett jobb.

- Det er deres forbannede plikt at all viktig informasjon tilflyter kronprinsfamilien, og denne gangen må det ha vært noe fundamentalt galt med informasjonen som ble gitt, sier Aarebrot til VG.

Redegjør
Statsminister Kjell Magne Bondevik bekreftet på en pressekonferanse fredag at Statsministerens kontor (SMK) hadde kontakt med Slottet på et tidlig tidspunkt etter katastrofen.

Bondevik opplyste at han drøftet kongefamiliens videre engasjement for de katastroferammede i et eget møte fredag.

Klokken 12.00 i formidag kommer Bondevik med en foreløpig redegjørelse om regjeringens håndtering av flodbølge-katastrofen.

TV 2 Nettavisen følger redegjørelsen. Du kan følge statsministerens redegjørelse direkte på web-tv her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.