RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen bryter forhandlingene med KrF/Venstre

Oslo 20140513. Bøndene aksjonerer mot landbruksoppgjøret. Flere møtte opp med traktorer foran Stortinget tirsdag ettermiddag.
Oslo 20140513. Bøndene aksjonerer mot landbruksoppgjøret. Flere møtte opp med traktorer foran Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Brudd mellom regjeringspartiene og støttepartiene om landruksoppgjøret.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt natt til fredag landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden torsdag kveld.

KrF og Venstre beklager sterkt overfor NTB at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene.

– Vi var ganske nære, så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen, men ikke tempo og omfang, og ikke minst at landbruk er en del av samarbeidsavtalen, sier KrFs landbrukspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal (KrF) og Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

KrF og Venstres krevde 250 millioner kroner mer enn det landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) først tilbød. KrF og Venstre ønsket styrket miljøprofil og fortsatt variert bruksstruktur. De to støttepartiene kom et godt stykke på vei med Høyre og Frp om bruksstruktur. Det økonomiske spriket mellom krav og tilbud var utslagsgivende for bruddet natt til fredag.

Overtid

KrFs og Venstres utsendinger møtte opp på Statsministerens kontor like før klokken 21 torsdag kveld, dagen før regjeringen skal legge fram sin proposisjon på Stortinget.

Da møtet ble innledet torsdag kveld, opplyste en kilde i Venstre til NTB at partene var dømt til å bli enige. Partene måtte like før klokken 2 natt til fredag konstatere at bruddet var et faktum.

– Vi ønsket økt ramme for å bedre økonomien, særlig for de små og mellomstore brukene. Her var det for lite forhandlingsvilje i Høyre og Frp, sier Breivik og Hjemdal.

Forlik

Arbeiderpartiet gjorde det torsdag klart at partiet ikke kom til å redde landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) landbruksoppgjør. Partiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget opplyste at Aps stortingsgruppe har behandlet regjeringens tilbud og konkludert med at partiet ikke kan gi sin støtte til Listhaug.

Uten Aps støtte er Listhaug dermed avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få proposisjonen vedtatt i Stortinget. En kilde i Frp uttalte torsdag kveld at det trolig kan gjøres noen justeringer i proposisjonen.

Samtidig gjør KrF og Venstre det klart at de to partiene etter bruddet natt til fredag nå kan lansere sine helt egne forslag i nasjonalforsamlingen.

– Vi står nå fritt til å fremme våre forslag i Stortinget og finne løsninger her. Dette kan gjøres på en måte som ivaretar forhandlingsinstituttet som alle partier vil beholde, sier Breivik og Hjemdal.

Stortingsflertall

Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, opplyser til NTB at han i løpet av fredag, når saken er kommet til Stortinget, skal ta kontakt med de andre opposisjonspartiene for å drøfte veien videre.

– Vi registrerer at forhandlingene mellom regjeringen og KrF/V brøt sammen. Når saken nå kommer til Stortinget og næringskomiteen så er det nødvendig at opposisjonen tar ansvar, sier han.

Pollestad mener det ligger store muligheter i stortingsbehandlingen når stortingsflertallet nå er fristilt fra statens tilbud til bøndene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere