RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen går inn for 40 prosent utslippskutt

VARSLER OMSTILLINGER: - Det norske samfunnet står overfor store omstillinger. Verdens klimagassutslipp må kuttes, så man begrenser de farlige menneskeskapte utslippene, sa statsminister Erna Solberg (H).
VARSLER OMSTILLINGER: - Det norske samfunnet står overfor store omstillinger. Verdens klimagassutslipp må kuttes, så man begrenser de farlige menneskeskapte utslippene, sa statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- I dag melder Norge seg i praksis inn i EU for å være en del av EUs klima- og miljøkamp, sier Bellonas Frederic Hauge.

OSLO (Nettavisen, NTB): Regjeringen og samarbeidspartnerne i KrF og Venstre presenterte onsdag regjeringens forpliktelser til klimakutt. De lover en målsetting på minst 40 prosent reduksjon sammenlignet med 1990 og legger seg dermed på samme linje som EU.

Se pressemelding på regjeringen.no

Les også: - Sier veldig lite om hvor Norge skal fremover

Den fornøyde kommentaren fra miljøstiftelsen Bellona etter pressekonferansen var denne:

- Norge melder seg i praksis inn i EU

- I dag melder Norge seg i praksis inn i EU for å være en del av EUs klima- og miljøkamp. Norge går inn i en egen bilateral avtale.

– Dette blir ikke en del av EØS-avtalen, men klimamål som er bindende for EU vil også være bindende for Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han mener samarbeidsformen med EU vil gi Norge mulighet til å påvirke.

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til dette. Dette er fornuftig av regjeringen. Dette forplikter norsk politikk i mange år framover, og det knytter oss opp mot våre nærmeste handelspartnere, sier Hauge.

På pressekonferansen på Statsministerens kontor ble ord som ambisiøst, men realistisk brukt om forpliktelsene.

Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sto på podiet sammen med partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) da de presenterte regjeringens forslag.

POSITIV: - Dette forplikter norsk politikk i mange år framover, sier Bellonas Frederic Hauge.

- Skal bli et lavutslippssamfunn

- Norge skal bli et lavutslippssamfunn, understreket klimaminister Tine Sundtoft (H).

Hun sa regjeringen er tydelig på at de også skal redusere de nasjonale utslippene fram mot 2030.

- Miljøvennlig skipsfart, fangst og lagring er eksempler der vi kan bidra, sa Sundtoft. Hun nevnte også tilrettelegging for flere lavutslippsbiler i trafikken.

- Et lavutslippssamfunn blir et bedre samfunn, mener Sundtoft.

- Resultatet vil være mindre bilkøer, bedre luft i byene, nye miljøvennlig arbeidsplasser og ikke minst en jordklode som ikke ødelegges av global oppvarming, sa hun.

- Store omstillinger

- Det norske samfunnet står overfor store omstillinger. Verdens klimagassutslipp må kuttes, så man begrenser de farlige menneskeskapte utslippene, innledet statsministeren på pressekonferansen.

- Fram mot 2030 skal Norge sende inn en forpliktelse som innebærer en ny og mer ambisiøs klimapolitikk for Norge, sa Solberg videre.


Går inn for 40 prosent reduksjon

- Norge skal være like ambisiøse som EU. Regjeringen tar sikte på at Norge skal slutte seg til EUs klimarammeverk. Regjeringen setter seg som mål at vi innen 2030 skal ha en reduksjon på minst 40 prosent sammenlignet med 1990, sa klimaministeren.

Dermed slutter regjeringen seg til EUs klimamål. Det nye målet er også i tråd med anbefalingene fra FNs klimapanel.

- Ambisjonen nå er et Paris-avtalen skal omfatte alle land, ikke bare industriland, sa Sundtoft videre.


- EU-sporet vil sikre en harmonisering med våre nærmeste markeder, sa finansminister Siv Jensen (Frp).

- Det er ambisiøse målsettinger vi i dag legger fram. Det er ambisiøst, men også riktig, sa KrF-leder Knut Arild Hareide og rettet en spesiell takk til klimaministeren for samarbeidet.


Stortingsmelding kommer senere

I stortingsmeldingen, som formelt legges fram 6. februar, vil regjeringen presentere detaljene i målene som skal danne grunnlaget for Norges bidrag i den globale klimaavtalen. Etter planen skal den vedtas i Paris om ett år.

Felles utspill fra LO og NHO

LO og NHO ba i et utspill tirsdag regjeringen følge EUs ambisiøse klimamål i sitt innspill til den kommende klimameldingen og organisasjonene ble dermed hørt.

- Vi legger oss på samme ambisiøse klimamål som EU når det gjelder 40 prosents utslippsreduksjon innen 2020, uttalte LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen ifølge nho.no.

Dette vil LO og NHO oppnå slik: Et nasjonalt mål for utslippsreduksjon utenfor kvotepliktig sektor (35-35 prosent reduksjon fra 1990-nivå fra transport, bygg, landbruk, avfall med mer). Deltakelse i EUs kvotesystem samt opptak i skog og bruk av fleksible mekanismer.


Frykt for slappe utslippsmål

Flere miljøorganisasjoner har vært urolige i forkant av meldingen av frykt for at nye utslippsmål ikke skulle være ambisiøse nok. Et norsk utslippsmål som kan oppfylles ved kvotekjøp alene, vil være helt uholdbart, mener miljøorganisasjonene.

I januar fikk NRK tilgang til et utkast til stortingsmeldingen, der regjeringen foreslår å kutte minst 50 prosent av utslippene innen 2030, men ikke sier noe om hvor mye av dette som skal skje innenlands.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere