RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen gir 1 milliard til Syria

Statsminister Erna Solberg redegjorde torsdag for norges rolle i flyktningekonflikten rundt Middelhavet
Statsminister Erna Solberg redegjorde torsdag for norges rolle i flyktningekonflikten rundt Middelhavet Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen tilbyr EU et skip til, og øker bidraget til Syria med 250 mill.

Statsminister Erna Solberg (H) redegjorde torsdag formiddag om situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Syria og Irak.

- Det utspiller seg menneskelige tragedier i dramatiske dimensjoner i Middelhavet i disse dager. Vi er alle berørte av de bildene vi ser fra Middelhavet, sa Solberg i redegjørelsen.

- Ansvar for å handle
Solberg sa at Norge har et ansvar  for å handle.

- Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt, påpekte Solberg.

Statsministeren sa at regjeringen vil øke bidraget til EUs operasjon i Middelhavet i revidert nasjonalbudsjett.

Hun viste også til at operasjonen Triton er en grenseoperasjon, men sa at de i realiteten også deltar i redningsaksjoner.

Tilbyr redningsskøyte
Solberg bekreftet at regjeringen nå tilbyr å sende redningsskøyta RS Peter Henry Von Koss til Middelhavet.

- Mulige bidrag fra Redningsselskapet vil bli tilbudt Frontex i dag, sa hun.

Frontex er EUs grensekontrollorgan, som koordinerer innsatsen i Middelhavet.

Redningsselskapet har tilbudt seg å sende RS Peter Henry Von Koss til Middelhavet for å bistå i det internasjonale arbeidet med å søke etter og redde båtflyktninger. Skøyta vil eventuelt komme i tillegg til skipet som Norge har lovet å bidra med.

- Innbydelsen til å inngi tilbud på skip er sendt ut, og fristen er satt til mandag 4. mai. Forsvaret og Forsvarsdepartementet bistår Justis- og beredskapsdepartementet i å raskt vurdere hvilket tilbud man ønsker å benytte seg av, sa Solberg i sin redegjørelse.

Redningsskøyten «Peter Henry Von Koss» skal være klar til avreise i løpet av få uker.


Gir 1 milliard til Syria

Regjeringen vil i revidert nasjonalbudsjett også øke støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner.

Den totale norske støtten vil dermed bli på 1 milliard kroner i år, opplyste statsministeren da hun torsdag redegjorde i Stortinget om situasjonen i Syria og flyktningskrisen i Middelhavet.

Pengene vil gå til humanitær innsats og utviklingsaktiviteter.

- Støtten går blant annet til mat, helse, husly, utdanning, vann og sanitære tjenester. Med dette vil Norge ved utgangen av 2015 ha bidratt med nesten 3 milliarder kroner i bistand til Syria og regionen siden borgerkrigen startet, sa Solberg i Stortinget.

Tredobler antall kvoteflyktninger
Regjeringen tredobler i tilegg tallet på kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra i fjor til i år.

Økningen kommer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

- Det er krevende å hjelpe denne gruppen i nærområdene og derfor har dette vært en viktig prioritet for regjeringen, sa Solberg.

Hun trakk fram at Norge var blant landene som tok imot flest kvoteflyktninger fra Syria i fjor, rundt 1.000.

- Gjennom budsjettavtalen for 2015 har Stortinget besluttet å ta 1.500 kvoteflyktninger fra Syria, og Norge er med det blant landene som overfører flest syriske flyktninger. I februar valgte man ut de første 500 flyktningene, sa Solberg.

Tallet på kvoteflyktninger med særlige medisinske behov ble doblet i tråd med regjeringens tilleggsavtale på asyl- og innvandringsfeltet med KrF og Venstre. Dette blir nå altså ytterligere økt.

- Vi må ikke forenkle
Statsministerens redegjørelse ble varslet i et brev fra Solberg til Stortingets presidentskap i forrige uke. Varselet om redegjørelsen kom dagen etter Ap-leder Jonas Gahr Støres krav om at statsministeren måtte stille opp i Stortinget for å forklare hvorfor Norge ikke kan stille med et fartøy i Middelhavet før 1. august.

- Vi må ikke forenkle situasjonen i Middelhavet. Det er en kompleks situasjon der en blandet gruppe mennesker, både migranter og flyktninger, drar fra sine hjemland, sa Solberg i sin redegjørelse.

I fjor anslo FN at 40 prosent av dem som la ut på den farefulle ferden over Middelhavet, kom fra Eritrea og Syria. Så langt i år har de fleste kommet fra Gambia og Senegal, etterfulgt av Somalia, Syria og Mali.

- Men dette endrer seg fra år til år og fra måned til måned. Trenden er likevel klar. Det blir stadig flere som forsøker å komme seg til Europa, sa statsministeren.

- Norge beredt til å bidra mer
Solberg opplyste også at Norge ønsker et tettere samarbeid med EU for å bekjempe menneskesmuglere i Middelhavet.

- Dette er et felleseuropeisk ansvar, sa Solberg.

-  Jeg sendte i forrige uke brev til EU, hvor jeg uttrykte at Norge ønsker et enda tettere samarbeid med EU i denne saken. Vårt bidrag med et havgående fartøy ble godt mottatt. Norge står beredt til å bidra mer, sa hun. 

Norge har også bidratt til innsatsstyrken Task Force Mediterranean, som ble etablert etter ulykken ved Lampedusa i oktober 2013.

- Vi vil ha en dialog med EU fremover om hvilke ytterligere bidrag som kan avhjelpe situasjonen, sa Solberg.

Det kan være aktuelt å styrke støtten til migrasjonstiltak i neste periode for EØS-midlene, ifølge statsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere