RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regjeringen innkaller til krisemøte

Sist oppdatert:
Alle de parlamentariske lederne skal møte på Stortinget i kveld klokka 18.00. Der vil de diskutere G-10 landenes forslag om drastiske kutt i tollen på importert mat.

Fredag innkaller utenriksminister Jan Petersen (H) og landbruksminister Lars Sponheim (V) toppolitikere fra alle partier for å snakke om utviklingen i forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), melder Bergens Tidende.

Norges alliansepartnere i forhandlingene, G10-landene, er blitt enige om samlet å foreslå drastiske reduksjoner i tollsatsene for importert mat. Kuttene skal være på nesten 50 prosent - en halvering av tollsatsene for de mest sensitive matvarene.

Topphemmelig møte
Pressetalskvinne Ona Solberg i Utenriksdepartementet avviser at det er et krisemøte, men hun vil ikke engang si til TV 2 Nettavisen hva som skal være tema på møtet.

- Utenriksminister Jan Petersen har sagt de parlamentariske lederne ikke skal bli orientert via mediene, sier Solberg.

- UD røper neppe noen hemmeligheter ved å si hva som er tema for møtet?

- Nei, det skal sies til de parlamentariske lederne. Men dette er ikke noe krisemøte. Det er bare en redegjørelse fordi situasjonen er spesiell fordi den nye regjeringen ikke er på plass ennå. Petersen vil hjelpe til i den nye politiske situasjonen, sier Solberg.

Siden Stortinget ennå ikke konstituert seg, er heller ikke en ny utenrikskomité eller landsbrukskomité på plass. Regjeringen må derfor orientere de parlamentariske lederne.

Men selv om UD avviser at det er snakk om noen krise i forhold til WTO-forhandlingene, er det klart at det på ingen måte er vanlig i innkalle til hastemøter i Stortinget fredag kveld.

Krisesak for de rødgrønne
WTO-spørsmålet er ett av de vanskeligste temaene som de rødgrønne må bli enige om på Soria Moria. WTO skal møtes om to måneder i Hongkong. Målsettingen er å vedta en handelsavtale som etter alt å dømme vil innebære store inntektskutt for norske bønder.

Ikke overraskende er Senterpartiet den sterkeste motstanderen av en slik avtale. Foran sommerens WTO-forhandlinger sa partiets parlamentarisk leder Marit Arnstad at Norge burde la være å undertegne en dårlig avtale for norsk landbruk. Men det vil neppe Ap godta. Dermed kan Sp bondefanget. Partiet vil bli stilt mellom valget å svikte norske bønder eller regjeringen.

Dagens krisemøte gjør det ikke på noen måte lettere for Sp.

G10-landene er en gruppe land som står sammen om landbruksspørsmål. Disse landene er Bulgaria, Island, Israel, Japan, Liechtenstein, Mauritius, Sør-Korea, Sveits, Taiwan og Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere