*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen varsler slutten på oljealderen

OVERRAKTE TALEN: Kong Harald mottar trontalen av statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

Oljevirksomheten kommer i fremtiden ikke til å være motoren i økonomien. Det vil kreve betydelige omstillinger, ifølge regjeringen.

02.10.14 15:14

STORTINGET (Nettavisen): Den 20. juni hadde Stortinget sitt siste møte før de tok sommerferie.

Torsdag klokken 13 åpnet Stortinget igjen, med en høytidelig åpning med stortingsrepresentantene, regjeringen og kongehuset til stede.

Les også: Her blir det tomt de 102 neste dagene

Fritt behandlingsvalg

Kong Harald leste trontalen på vegne av regjeringen.

Der kom det frem at regjeringen blant annet vil fremme forslag om en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen.

Bakgrunnen er at store årskull er i ferd med å bli pensjonister, og at nye generasjoner vil stille nye krav til velferdsordningene.

I tråd med regjeringsplattformen fra forhandlingene mellom Høyre og Fremskrittspartiet på Sundvolden varsles det «mer mangfold og valgfrihet» og «mer effektiv bruk av ressursene».

Konkret heter det at regjeringen vil fremme forslaget om fritt behandlingsvalg og at det skal komme en nasjonal helse- og sykehusplan.

Frp har fått gjennomslag for en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen. Og det varsles at Stortinget vil bli invitert i prosessen.

Her kan du lese hele trontalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

LESTE TRONTALEN: Høytidelig åpning av det 159. storting. Kong Harald leser trontalen. Kronprins Haakon t.v. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud


Varsler skattelettelser

Regjeringen lover å holde oljepengebruken innenfor handlingsregelen og varsler skatteletteleser i det kommende statsbudsjettet.

Trontalen som kong Harald leste opp, gikk langt i å varsle et kutt i formuesskatten når statsbudsjettet legges fram til uken.

– Regjeringen vil redusere skatter og avgifter. I dag favoriseres utenlandske eiere. Det må bli mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser, leste kongen fra trontalens manus.

Det ble ellers slått fast at regjeringens økonomiske politikk vil være basert på handlingsregelen. I tillegg het det blant annet at norsk økonomi skal bli mindre avhengig av inntektene fra oljesektoren, noe som innebærer «å investere mer i infrastruktur, kunnskap, forskning og innovasjon».

Kongen kunne ellers varsle at regjeringen skal komme med en langtidsplan for forskning og høyere utdanning, en stortingsmelding om høyere utdanning, tiltak for å få flere til å fullføre fagopplæring og det antydes tiltak for å gjøre læreryrket mer attraktivt.

Nye klimamål på nyåret

Norges klimaforpliktelser for FN skal legges fram i løpet av første kvartal, varsler regjeringen i trontalen.

– Internasjonale spørsmål som klima, fattigdom, krig og konflikt vil prege regjeringens arbeid det kommende året, leste kongen da han fremførte trontalen på vegne av regjeringen torsdag.

Det innebærer ifølge regjeringen å redusere karbonutslippene til det jordkloden tåler.

– Regjeringen vil være en pådriver for at verdens ledere klarer å bli enige om en ambisiøs global klimaavtale. Norges forpliktelse for FN vil legges fram i løpet av første kvartal, leste kongen.

På hjemmebane varsles det at klimaforliket skal følges opp og forsterkes.

Forsvarspolitisk heter det at Forsvarets operative evne skal styrkes, mens internasjonale konflikter først og fremst skal møtes med norske humanitære bidrag «i nærområdene».

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYTIDELIG ÅPNING: I dag åpner Stortinget med stortingsrepresentantene, regjeringen og kongehuset til stede. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


Varsler slutten på oljealderen

Befolkningsvekst, redusert oljeaktivitet og klimaendringene vil prege politikken framover, varsler regjeringen i trontalen.

– Vi blir stadig flere. Og vi blir stadig flere eldre. Oljeaktiviteten vil ikke lenger være motoren for vår økonomiske vekst. Og vi må tilpasse oss det jordkloden tåler av karbonutslipp, sa kong Harald da han leste trontalen i Stortinget på vegne av regjeringen torsdag.

Disse endringene vil prege Norge i tida fremover, fremholdt han. Regjeringens svar er blant annet å satse på kunnskapspolitikk, et samfunn med små forskjeller og frihet for den enkelte. Jo før, jo heller:

– Den største trusselen for den norske samfunnsmodellen er at vi ikke klarer å omstille i tide. Regjeringen mener det haster med å komme i gang, leste kongen fra trontalen.

Trontaledebatt

Etter trontalen leste Torbjørn Røe Isaksen (H) opp en melding om rikets tilstand. Det er tradisjon for at denne er skrevet på nynorsk og blir lest av det yngste regjeringsmedlemmet.

Hadia Tajik (Ap) som selv har nynorsk som sitt hovedmål, benyttet anledningen til å ønske Røe Isaksen lykke til, med en melding på Twitter.

HTML EMBED


En trontale blir de fleste år behandlet i en trontaledebatt dagen etter. I valgår, når en regjering har varslet at den går av på grunn av valgnederlag, blir gjerne denne debatten utsatt til det foreligger en regjeringserklæring fra den nye regjeringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KARL JOHAN: Folk har møtt opp i Karl Johans gate for å få et glimt av kongefamilien. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.

FLAGG: Flaggene er heist og Stortinget pyntet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.