*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen vil ha tunnel fra Lofoten til Vesterålen

Statsminister Erna Solberg ved den trange trange passasjen i Trollfjorden under en båttur med nordlandsjekta Børdrene lørdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk

Regjeringen vil utrede muligheten for å bygge tunnel under Hadselfjorden mellom Lofoten og Vesterålen i Nordland.

01.08.15 16:06

Artikkelen blir oppdatert.

– Det å bygge Vesterålen og Lofoten sammen uten å være avhengig av ferje, vil være et veldig godt utviklingstrekk for denne regionen, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Statsministeren ble møtt med jubel da hun annonserte veiinitiativet på torget i Melbu i Vesterålen lørdag ettermiddag.

– Vi framskynder utviklingen på sambandet E10 ved å framskynde utredningen. Vi tilbyr fylkeskommunen at staten tar regningen, sier Solberg.

Glade ordførere

Ordførerne på begge sider av Hadselfjorden tror utredningen vil føre til at tunnelen blir bygget.

– Dersom vi får bygget en tunnel, vil dette bety vekst og utvikling for Lofoten og Vesterålen. Alle gode initiativ starter med en utredning. Etter dette vil jeg anta at det kan ta fem-ti år før en tunnel kan være realisert, sier Vågan-ordfører Eivind Holst (H).

– Tiden er nå moden for å ta opp Hadselfjordtunnelen igjen, fordi det her ligger utviklingsmuligheter som absolutt gir merverdi, sier Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg (H).

Freiberg sier tidligere beregninger har anslått at tunnelen vil koste opp mot 1,5 milliarder kroner.

Skal erstatte ferje

– Vi ønsker å få fram både gevinster og kostnader ved en eventuell ferjefri forbindelse mellom Fiskebøl og Melbu i Nordland, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

I dag går det ferje mellom Melbu og Fiskebøl i Lofoten.

– Jeg kjørte selv denne strekningen i april og møtte både næringsliv, privatpersoner og lokalpolitikere som diskuterte muligheten for en ferjefri forbindelse. Det arbeidet følger vi nå opp, sier Solvik-Olsen.

Samferdselsdepartementet vil be Statens vegvesen om å ha utredningen klar innen neste sommer. I tillegg til muligheten for en tunnel skal utredningen se på helheten i transportsystemet i Lofoten og Vesterålen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag