*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringens 15 forslag for å stoppe asylstrømmen: - Norge ikke er en fristat

 De parlamentrarisk lederne i Høyre, Trond Helleland (t.v) og Harald Nesvik (FrP) holdt en pressebreif i vandrehallen på Stortinget mandag kveld i forbindelse med at de presentere forslag til tiltak for håndtere asyltilstrømningen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Her er Høyre og Frps 15 forslag til tiltak for å stramme inn asylpolitikken.

10.11.15 09:59

– Det er viktig å sende et signal om at Norge ikke blir en fristat, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

De 15 forslagene fra Høyre og Frp omfatter blant annet begrensninger i familiegjenforening, bruk av midlertidig opphold, raskere retur av personer uten beskyttelsesbehov og tilsidesettelse av en regel som sier at hvis du ikke har fått behandlet asylsøknaden innen 15 måneder, skal du få oppholdstillatelse.

– Vi håper på vilje på Stortinget til handling nå, og vi må raskt få på plass tiltak som virker, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland på en pressekonferanse i Stortinget mandag kveld.

Fakta

Her er Høyre og Frps 15 forslag for å håndtere asylstrømmen

Forslagene er oversendt til Venstre og KrF, men regjeringspartiene Høyre og Frp håper at også andre partier vil slutte seg til innstramningene.

– Hovedhensikten er å sende signal om at Norge skal være et land som tar imot folk med beskyttelsesbehov. De som ikke har dette behovet, skal returneres, sier Høyres Trond Helleland.

Regjeringspartiene vil også sørge for at asylsøkere ikke får bedre ytelser i Norge enn i andre sammenlignbare land.

– Nivået på ytelsene til asylsøkere skal være av en slik art at Norge ikke fremstår som økonomisk attraktivt i forhold til andre europeiske land, lyder forslag nummer 9.

Les også: UDI: - Ikke noe luksus som venter asylsøkerne

– Steinhardt krav
Frp ga i forrige uke uttrykk for at det var viktigere med innstramming enn et bredt forlik på Stortinget. Nå inviterer altså partiet sammen med Høyre de øvrige partiene til en felles enighet om innstrammingstiltak, og Nesvik sier til NTB at alle partier er velkomne, selv innstrammingsmotstanderne SV og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi inviterer til et bredest mulig flertall og ønsker at flest mulig partier stiller seg bak. Det viktigste for oss er at det er et flertall bak forslaget, sier Nesvik.

Å se på liberaliseringsmuligheter i asylpolitikken er totalt uaktuelt for begge de to regjeringspartiene.

– Det er et steinhardt krav fra vår side om at nå må det en innstramming til. Å sette seg ned og se på liberalisering er helt uaktuelt. Det er feil tidspunkt å se på liberalisering når det er rekordstor ankomst til Norge og svært mange av dem er uten beskyttelsesbehov, sier Helleland.

– Forslag knyttet til å liberalisere vil være helt feil fokus i denne saken, istemmer Nesvik.

Les også: Protesterende asylsøkere føler seg misforstått
Les også: Asylsøkerne får ikke lov til å lage mat

Ingen grensestengning
Når det gjelder Frps opprinnelige ønske om å stenge grensen til Russland, er Helleland klar på at dette er altfor drastisk og ikke riktig medisin. Punktet forsvant også da de to regjeringspartiene samkjørte sine krav, og det første punktet på listen over innstrammingstiltak er det nærmeste Frp kommer grensestenging:

«Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet».

Solberg ber om asylmøte
Statsminister Erna Solberg (H) har invitert de parlamentariske lederne til et møte på Stortinget tirsdag. Der vil hun informere om nye asyltiltak som krever hurtigbehandling.

Hva slags tiltak det er snakk om, er foreløpig ikke kjent. Men det skal etter det NTB forstår være snakk om andre forslag enn de 15 innstrammingstiltakene som mandag kveld ble lagt fram av Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget.

Møtet mellom statsministeren og de parlamentariske lederne finner sted i statsrådssalen på Stortinget klokken 12 tirsdag

Grande: - Regjeringen har ikke skjønt oppgaven
Venstre-leder Trine Skei Grande er imidlertid alt annet enn imponert over de 15 innstrammingstiltakene som Høyre og Frp presenterte mandag.

Tiltakene har til hensikt å begrense asylanttilstrømmingen, noe Grande har vanskeligheter med å se.

– Forslagene er veldig lite konkrete og er egentlig ikke annet enn en liste over utredninger som regjeringen skal foreta. Det er veldig lite her som vil løse utfordringene i dag, sier Grande.

Hun etterlyser blant annet forslag til hvordan saksbehandlingen kan effektiviseres samt tiltak som sikrer at mennesker uten beskyttelsesbehov raskt sendes ut av landet.

– Regjeringspartiene har åpenbart ikke skjønt oppgaven, sier Venstre-lederen som også er kritisk til enkelte av tiltakene.

– Jeg reagerer veldig på at de setter internasjonale konvensjoner i spill, sier Grande.

Hun sier at Venstre stiller til forhandlinger om et bredt asylforlik, men gjør det samtidig klart at samtalene bør omfatte alle partier på Stortinget.

Støre er stort sett positiv
Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er stort sett positiv til tiltakspakken for å løse den akutte flyktningsituasjonen i Norge, men han etterlyser hurtighet.

– Jeg avviser ikke disse forslagene, men de må suppleres. Situasjonen ved Storskog og UDIs ambulerende mulighet til å reise rundt og ta avgjørelser må knyttes til det som nå er lagt fram. Vi kunne begynt å diskutere dette forrige mandag. Nå har det gått en uke. Jeg er klar, Ap er klare, sier partilederen på telefon til NTB fra Finnmark der han har sett på situasjonen ved grensepasseringen på Storskog.

Støre sier at han ikke slutter seg til detaljene i alle forslagene, men sier at det i hovedsak er saker hans parti kan diskutere.

– Jeg er opptatt at vi i tillegg til et bredt forlik, må ha tiltak som virker raskere. Det viktigste vedtaket vi kan gjennomføre nå er at de som ikke har grunnlag for opphold, får raskere vedtak og dermed hurtigere retur, sier han.

(©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.