Regler for overgangsstønad i utlandet strammes inn

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) strammer kraftig inn for dem som tar med seg overgangsstønaden ut av Norge.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) strammer kraftig inn for dem som tar med seg overgangsstønaden ut av Norge. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil gjøre det vanskeligere for nordmenn og utlendinger å ta med seg trygden ut av landet, skriver VG.

- Jeg fremmer torsdag en sak for regjeringen, hvor vi strammer kraftig inn for dem som tar med seg overgangsstønaden ut av Norge. Fram til nå har det vært anledning til å ta overgangsstønaden ut av landet i seks måneder. Vi kutter perioden ned til seks uker, sier Eriksson til VG.

Han mener innstrammingen vil gjøre det enklere å hindre misbruk og å sjekke at aktivitetskravet i ordningen faktisk blir overholdt.

- Vi mener insentivene er for dårlige for å komme seg i arbeid hvis man reiser til Litauen og får norsk overgangsstønad over en seksmånedersperiode, sier Eriksson

Overgangsstønad gis til enslig mor eller far og skal bidra til at de kan bli i stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid, gjennom eksempelvis å ta seg utdanning.

- Vi beholder seks uker, fordi barna selvsagt skal kunne reise på ferie med sin mor eller far, uten at det gjør at de mister stønaden.

Departementet har funnet at det i dag er vel 400 nordmenn og utenlandske statsborgere som mottar overgangsstønad, som får pengene sendt til andre land. Flest går til Sverige, Polen og Litauen.

- Jeg synes det er urimelig at en litauer kan få med seg 15.000 kroner i måneden i norsk overgangsstønad og være i hjemlandet i mange måneder. Det er over dobbelt så mye som en ordinær månedslønn i Litauen. Det er noe vi vil sette en stopper for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag