Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Regner på økt alkoholavgift

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Finansdepartementet mener en økning i avgiften på fem prosent vil få nordmenn til å drikke mindre.

Det er i forbindelse med arbeidet med neste års statsbudsjett at Finansdepartementet har sett på virkningene av en økning av alkoholavgiften, melder TV 2.

Frykter ikke mer smugling
I et notat har de beregnet at en økning på 5 prosent vil føre til en nedgang i salget av alkohol tilsvarende 551 millioner kroner. Departementet mener en slik avgiftsøkning i liten grad vil føre til økt grensehandel og smugling.

Norge i verdenstoppen
Norge har allerede en alkolavgift i verdenstoppen. Skatter og avgifter utgjør nesten 63 prosent av utgiftene norske husholdninger bruker på øl, vin og sprit.

I Norden er Norge klart på topp. Finland er på andreplass med 47 prosent, mens Danmark kommer sist med 21 prosent. Det viser nordisk alkoholstatistikk for 2011, ifølge NTB.

På OECDs oversikt over nivået på alkoholavgiften i medlemsland, er det bare Island som slår Norge. I Norge betaler du 415 kroner i avgift for en liter ren alkohol. I Island kan du legge på 46 kroner. Etter Norge kommer Tyrkia, Sverige, Finland, Australia, Storbritannia, Irland og Hellas på de neste plassene. I Hellas betaler du 206 kroner i avgift per liter ren alkohol, viser TV 2s oversikt.

- Har ikke tatt stilling
Ingen i Finansdepartementet eller Helse- og omsorgsdepartementet vil kommentere den pågående budsjettprosessen. I en e-post til TV-kanalen skriver Finansdepartementet at beregningene er en del av dialogen mellom departementene.

- Regjeringen har ikke tatt stilling til skatte- og avgiftsopplegget for 2014 enda. Det skjer i august/september, skriver statssekretær i Finansdepartementet, Kjetil Lund, i e-posten ifølge TV 2..

Hva mener du? Tåler nordmenn en økning i alkoholavgiften? Si din mening i kommentarfeltet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!