Gå til sidens hovedinnhold

- Reiten er en muldvarp

Nei til EUs leder retter kraftig skyts mot Hydro-sjef Eivind Reiten etter EFTA-dommen om norske fossefall.

- Den som bør henges ut til spott og spe i denne saken er Hydros konsernsjef Eivind Reiten, som har stått på for å reise denne saken for ESA. Her har sjefen for et statlig eid selskap vært en agent for å presse Norge. Han har gitt blaffen i Norges interesser. Jeg vil ikke bruke ordet landssvik, men han har vært en muldvarp, sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen, til Nettavisen.

Han er svært skuffet etter at det tirsdag ble kjent at EFTA dømmer den norske hjemfallsretten nord og ned. Olaussen mener Norge nå står overfor to valg: Enten reforhandle EØS-avtalen eller si den opp.

- Dommen står. Nå er dette politikk, og dette blir en svært viktig sak i kommunevalgkampen, tror Olaussen.

Nei til EU-lederen viser til at flere land støtter Norges syn. Det gjelder Polen, Nederland og Island.

- Jeg sier som Kåre Willoch sa i et debattprogram at her er det snakk om evigvarende verdier. Spørsmålet om eierskapet til norske fossefall handler også om et generasjonsregnskap som skal gå opp, sier Olaussen.

Det meste av de norske vannkraftressursene er på statlige hender. Rundt 10 prosent eies privat. Olaussen frykter at fylkeskommuner og kommuner kan bli tvunget til å selge og at det bare er store utenlandske eiere som har råd til å kjøpe.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her