RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekord for Venstre

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)
Lars Sponheim og Venstre er igjen på frammarsj, mens Senterpartiet går tilbake.

Lars Sponheims parti gjør et solid byks på 2,5 prosentpoeng og får en oppslutning på rekordsterke 8,7 prosent. Det er det tydeligste utslaget på det politiske barometeret for mai som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil ikke ha Frp
- Det er oppmuntrende å gå inn i valgkampen på stigende tendens, sier partileder Lars Sponheim.

Selv om han ikke vil ta noe på forskudd, mener han dette resultatet viser at det ikke er urealistisk for Venstre å nå ambisjonen om en oppslutning på 9 prosent av velgerne ved stortingsvalget i september.

- Med sine 8,7 prosent plasserer Venstre seg pent over Krf´s oppslutning og ikke så veldig langt under Høyres, hvilken betydning legger du i det?

- Jeg tar det som et uttrykk for at mange borgerlige velgere ønsker et politisk alternativ som er fritt for Frp-politikk. Det betyr at det finnes et potensial for et anstendig borgerlig alternativ blant folk som ikke vil ha Frp inn i regjeringskontorene. Det kan de være sikre på ved å velge Venstre, sier Sponheim.

Sp nær døden
For de andre partiene er det ingen eller bare små endringer. Ap vaker fortsatt rundt 29 prosent, mens Høyre tenderer noe ned til 13 prosent. Det ser altså ikke ut til at partiets landsmøte, som ble holdt i dagene før målingen ble tatt opp, har bidratt til å gi Erna Solbergs parti et nytt løft. I alle fall ikke i synlig grad foreløpig.

Både Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti står på stedet hvil. Senterpartiet går tilbake med 1,5 prosentpoeng, til 4,3 prosent. Dermed skraper samferdselsminister Liv Signe Navarsetes parti igjen den fryktede sperregrensen på 4 prosent og får en nær-døden-opplevelse bare fire måneder før valget.

Målingen er tatt opp i tidsrommet 4. - 11. mai blant et representativt utvalg på Norstats webpanel. 85 prosent har svart på spørsmålet om hvilket politisk parti de ville ha stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen.

Tallenes tale
Her er den prosentvise oppslutningen om de enkelte partiene i mai (med endringene fra forrige måned i parentes):

Arbeiderpartiet: 29,0 (minus 0,1)

Høyre: 13 (minus 0,9)

Fremskrittspartiet: 28,5 (som sist)

Sosialistisk Venstreparti: 7,1 (minus 0,5)

Kristelig Folkeparti: 5,9 (som sist)

Senterpartiet: 4,3 (minus 1,5)

Venstre: 8,7 (pluss 2,5)

Rødt: 1,7 (pluss 0,1)

Kystpartiet: 0,6 (som sist)

Andre:1,3 (pluss 0,5)

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere