Rekordblått i kommunene

Norgeskartet kan bli rekordblått etter kommunevalget neste høst. Nær halvparten av oss bor i kommuner der Frp og Høyre ligger an til å få flertall.

04.10.06 22:55

Neste høst kan flere kommuner bytte politisk farge. Fremskrittspartiet og Høyre ligger an til å få flertall i over 70 kommuner, viser beregninger TV 2 Nyhetene har laget på grunnlag av kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup i oktober.

Se TV 2 Nyhetene her

Store kommuner
Mange av kommunene som kan få blått flertall neste høst er store. Samlet bor 45 prosent av innbyggerne her. Sjekk lista her.

- Hvis Fremskrittspartiet skulle komme i posisjon etter kommunevalget, så er det for å gjennomføre god Frp-politikk også i de kommunene hvor vi ikke har hatt politisk innflytelse frem til nå, sier formann i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, til TV 2 Nyhetene.

Vil ha ordførere
Fremskrittspartiet vil ikke tallfeste hvor mange ordførere de har som mål å kapre etter kommunevalget, men det er liten tvil om at partiet har som mål å mangedoble tallet fra dagens ti.

- Mange av våre lokale folkevalgte har stor tillit i nærmiljøet sitt og dermed sees de også på som naturlige ordførerkandidater i mange kommuner, sier Jensen.

Tallene
Arbeiderpartiet får størst oppslutning på kommunevalgbarometeret for oktober med 30,1 prosent. Fremskrittspartiet får 23,7 prosent og Høyre 18,7. Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,8 prosent, Senterpartiet 6,6, Sosialistisk Venstreparti 8,1 prosent, Venstre 4,1 prosent og andre partier og lister 3,8 prosent.

Målingen er tatt opp samtidig med det ordinære stortingsbarometeret for oktober.

Fellesopptreden
Tidligere denne uken stilte Erna Solberg og Siv Jensen opp til sitt første fellesintervju med TV 2 Nyhetene, da de skulle kommentere stortingsbarometeret. Men det er langt fra sikkert at de to partiene finner hverandre i alle kommunene hvor de ligger an til å kunne ta makt sammen.

- Det er jeg ikke sikker på i det hele tatt. Vår erfaring fra forrige kommunevalg var at andre partier rottet seg sammen for å hindre Frp i å få innflytelse, selv om vi gjorde veldig gode valg og innbyggerne i de respektive kommunene faktisk ønsket Fremskrittspartiet i posisjon, sier Siv Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag