RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordhøy gjeld før rentemøte

Sist oppdatert:
Gjedrems rentepisk stanser ikke gjeldsveksten vår. Nå må flere kutte forbruket.

Renteøkninger til tross, tolvmånedersveksten i nordmenns samlede bruttogjeld (K3) økte for fjerde måned på rad og gikk opp fra 16,2 prosent til 16,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge SSB er dette den høyeste veksten i samlet bruttogjeld som er registrert siden oktober 1987. Nå er den samlede bruttogjelden hele 3343 millilarder kroner, hvorav like over 3000 milliarder kroner, nær 90 prosent, er gjeld i Fastlands-Norge. Resten er gjeld til utlandet.

I ettermiddag kunngjør sentralbanksjef Svein Gjedrem om renten skal settes opp enda et hakk. Det vil kunne gjøre store innhogg i folks privatøkonomi. En undersøkelse fra Sparebank 1 viser at hyppige renteøkninger begynner å gjøre merkbare innhogg i lommebøkene til folk flest.

- Renteøkningene virker
En av tre sier de må redusere forbruket om Norges Bank setter opp renten på rentemøtet i dag.

- Nå begynner renteøkningene å gjøre merkbare innhogg i folks privatøkonomi. Dermed oppnår Norges Bank akkurat det den vil, nemlig at folk må endre atferd. Resultatet er at forbruket dempes og låneiveren avtar, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 i en melding.

Så langt har ikke Gjedrems rentehopp gjort mye for lommeboken, men nå merker stadig flere at økningene virker. SpareBank 1-undersøkelsen viser at 35 prosent av befolkningen må redusere forbruket hvis Norges Bank setter opp renta på nytt. I mars var det bare 16 prosent som svarte at de måtte redusere forbruket ved en renteøkning.

26 prosent svarer nå at de har fått litt dårligere økonomi og 4 prosent har fått merkbart dårligere økonomi det siste året på grunn av høyere renter.

Høy gjeldsvekst lenge
I juli meldte SSB om den høyeste veksten i publikums samlede bruttogjeld (K3) siden 1987. Da hadde de registrert en økning i tolvmånedersveksten for tredje måned på rad, og gikk opp fra 15,5 prosent til 16,2 prosent.

Ved utgangen av april var publikums samlede bruttogjeld totalt 3291 milliarder kroner, hvorav nær 90 prosent stammet fra Fastlands-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere