RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordmåling for Miljøpartiet De Grønne

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson kan glede seg over en god meningsmåling for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Rasmus Hansson kan glede seg over en god meningsmåling for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet er tilbake på 30-tallet og De Grønne på rekordnivå, mens Høyre og Fremskrittspartiet sliter i en kommunevalgmåling i Aftenposten.

Miljøpartiet De Grønne får 5,9 prosent oppslutning i en nasjonal kommunevalgmåling som Respons har utført for Aftenposten denne uken.

Det er fram 1,1 prosentpoeng fra forrige uke og De Grønnes sterkeste nivå i noen Respons-måling.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson sier at et spenningsmoment for partiet er om de klarer å beholde velgerne fram til valgdagen. Ved stortingsvalget for to år siden lå MDG an til å komme over sperregrensen ifølge flere målinger i valgkampen, men endte på 2,8 prosent.

Løft for Ap og KrF

Arbeiderpartiet fikk en smell i forrige ukes Respons-måling, men løfter seg 3,1 prosentpoeng til 32,9 prosent nå. Det er hakket over kommunevalget for fire år siden, da Ap endte på 31,7 prosent – partiets beste lokalvalg siden 1987.

KrF får et løft på 1,7 prosentpoeng til 7,1 prosent. Det er over feilmarginen i målingen, noe som også er tilfellet for Aps tall.

Regjeringspartiene sliter

Regjeringspartiene ser ut til å slite, men endringen er innenfor feilmarginene. Høyre mister 1,8 prosentpoeng til 23,5 prosent, mens Fremskrittspartiet berger 10-tallet blank etter en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng.

For de øvrige partiene ser det slik ut – endringer fra forrige uke i parentes: Senterpartiet 9,5 prosent (-1,5), Venstre 5,7 (+0,1), SV 3,5 (+0,1), andre 3,1 (-1,1), Rødt 1,9 (-0,6). 

Ap kraftig fram i Bergen

Også i Bergen går Arbeiderpartiet frem. Dagens byråd i Bergen består av Høyre og Frp. Ifølge en måling utført av Respons Analyse, på oppdrag fra Bergens Tidende, går Arbeiderpartiet fram 3,5 prosentpoeng på partibarometeret for Bergen. 

Høyre går tilbake, og dermed er det mulighet for et Ap-ledet byråd.

Ap får en oppslutning på 37,4 prosent og er det klart største partiet. Høyre oppnår 24,1 prosent, en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng fra tilsvarende måling for en uke siden.

Hvis valgresultatet om to uker blir som målingen, vil Ap kunne få til flertall både med Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne, med KrF og SV og med Sp, Venstre og KrF.

– For oss er KrF en ønsket samarbeidspartner. Vi fastholder at vi ønsker et samarbeid med hele eller deler av sentrum. Det vil gi en god politikk, og et stabilt og godt styre av Bergen, sier Aps byrådslederkandidat, Harald Schjelderup.

For de øvrig partiene viser målingen følgende oppslutning: Rødt 1,9 (-0,9), SV 7,1 (+1,1), Sp 2,5 (+0,4), Venstre 5,3 (-1,0), KrF 5,0 (-0,8), Frp 8,2 (-0,5), MDG 6,5 (-1,3) og andre 2,0 (+1,1). 600 personer er spurt, og feilmarginen ligger mellom 2 og 4 prosentpoeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere