RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordpriser øker oljeinvesteringer

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris kan føre til nye investeringsrekorder.

Før sommeren oppjusterte Statistisk sentralbyrå (SSB) sine estimater for investeringer i oljesektoren. I 2008 blir de anslått til drøyt 82 milliarder, mens anslaget for 2007 ble oppjustert til rekordhøye 111,3 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Men etter at SSB oppjusterte sine prognoser har oljeprisen steget mot nye rekordnivåer. Rundt første mai lå prisen på nordsjøolje på like rundt 68 dollar fatet. Siden har prisen klatret jevn og trutt oppover og koster fredag 75,70 dollar fatet. Det tilsvarer en oppgang på over 11 prosent. Referanseoljen WTI, Western Texas Intermediate, har i samme periode løftet seg 15 prosent. Dermed kan det hende enda mer penger blir investert i oljesektoren.

Følg oljeprisen her

Oljeprisen bidrar
- Det er klart at oljeprisen bidrar. Med en høyere oljepris ønsker man ofte å investere mer. Det blir lønnsomt å ta opp mer olje, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NA24.

- Utsiktene fremover er for høye priser. Det vil bli mer lukrativt å ta opp olje, sier hun videre og legger til at Nordea har lagt til grunn høyere oljepris fremover enn blant andre regjeringen gjorde i årets nasjonalbudsjett.

- Med et høyere prisbilde vil det være mer lukrativt å investere. Det kan være man etter hvert ønsker å justere opp forventningene, sier hun videre.

Sjeføkonom i DnB NOR, Øystein Dørum, bekrefter sammenhengen mellom oljepris og investeringslyst, men legger til at sammenhengen ikke er veldig klar om også tar med andre forklaringsfaktorer.

- Det er et tidsetterslep fra beslutningen om å investere til spaden settes i sjøen, for å si det sånn. I tillegg kan konsesjonsbehandling bety vel så mye for investeringene som oljeprisen. Dessuten er ikke spotpris det samme som faktisk pris over en normal driftsperiode på 15 til 20 år, forteller han.

Vil ha ut mer olje
Ifølge Saltvedt gjøres mange av investeringene i oljesektoren nå for å opprettholde produksjonen man alt har.

- Spesielt kostnader ved å vedlikeholde eksisterende felt øker. Jeg vil tro at det kan bidra til å øke investeringene. Særlig for eksisterende felt som faller raskere enn man har ventet, sier hun og legger til:

Man vil prøve å finne nye metoder for å få mer olje ut av feltene. Forbedre utvinningsmetodene for å få ut enda et par dråper.

- Da vil vi nok se at for å kunne gjøre dette, må man ha høye investeringer, sier Nordea-analytikeren.

OPEC investerer mer
Nylig offentliggjorde Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, sin statistikk for 2006. De viste rekordhøye inntekter far oljeutvinningen, totalt 649 milliarder dollar. Medlemslandene kjørte pumpene for fullt og mye tyder på at de rekordhøye investeringene fra i fjor vil fortsette.

OPEC-landene kunngjør ikke sine investeringer, men veksten i antall rigger er et godt tegn på nivået. I fjor vokste det med 11,5 prosent.

Dørum forteller at oljeselskapene har høyere langsiktige prisforventninger nå enn da spotprisen lå på mellom 20 og 30 dollar for fem år siden, og prisveksten har ikke steget på bakgrunn av orkaner og krig. Derimot mer langsiktige forhold som Kinas og Indias etterspørsel etter det svarte gullet. Samtidig kan høyere investeringer føre til å presse prisen ned.

Oljeprisen under ti dollar
- Hvis den langsiktige oljeprisen blir veldig høy, er det noe som heter alternative energikilder og mer effektiv energibruk. Høy oljepris vil stimulere til utbygging som i sin tur kan presse prisen ned, sier han.

- Men det jeg alltid kommer tilbake til i den sammenhengen er den berømte forsiden på Economist, som spådde oljepris på under ti dollar fatet til evig tid, avslutter Dørum retorisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere