Rødt vil kopiere dansk suksess

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Sosialistene i Rødt øyner håp om en plass på Stortinget og ser mot Danmark for å lære av søsterpartiets suksess.

20.08.13 15:19

OSLO (Nettavisen): Det er langt mellom Danmark og Norge når det gjelder politisk innflytelse for radikale sosialister som fortsatt har ordet «revolusjon» i partiprogrammet. Men etter høstens stortingsvalg kan begge land ha helrøde partier i sine nasjonalforsamlinger.

Begge går de inn for å utjevne forskjeller i samfunnet, forsvare arbeidstakeres rettigheter og miljøet samt bekjempe kapitalismen.

- Ikke noe å skamme seg over
- Den nordiske velferdsmodellen er ikke noe å skamme seg over. Det er noe vi skal forsvare å bygge videre på, sa den danske Enhedslistens frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen (29) da hun tirsdag gjestet Oslo for å delta i valgkampen til det norske søsterpartiet Rødt og Bjørnar Moxnes (31), førstekandidat for Oslo.

Lurer du på hvem du skal stemme på? Prøv Nettavisens valgomat

Kamp mot sosial dumping
Rødt har ambisjoner om å komme inn på Stortinget etter høstens valg. De mener Stortinget mangler en utenrikspolitisk og miljøpolitisk opposisjon, men er samtidig klare på at de vil samarbeide med de rødgrønne, blant annet om å rette opp skjevheter i pensjonsreformen. Kampen mot sosial dumping vil også stå sentralt, varsler Moxnes.

- Det er et område der regjeringen ikke har gjort nok. Vi ser det på hvordan østeuropeisk arbeidskraft utnyttes og lønninger og rettigheter presses. Dette truer fundamentet i den norske modellen, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Dansk suksess
Den danske Enhedslisten - som ble dannet i 1989 - er allerede godt inne i den politiske varmen med tolv plasser i Folketinget, den beste oppslutningen partiet noensinne har oppnådd. De var et støtteparti for den rødgrønne regjeringen etter valget i 2011 fram til forhandlingene om skattereform brøt sammen og regjeringen vendte seg til høyresiden for støtte. Men også etter bruddet har partiet søkt samarbeid med regjeringen, blant i en sak om dagpenger for arbeidsledige.

Mye av suksessen til Enhedslisten tilskrives partiets populære frontfigur og parlamentarisk leder, Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun innrømmer at Enhedslistens suksess har overrasket også dem selv:

- For fem år siden var det ingen som forutså at vi skulle få over 10 prosent oppslutning, sier hun.

Det er langt fram til Rødt kan oppnå en tilsvarende posisjon i Norge. Partiet har aldri vært representert på Stortinget før, selv om forløperen RV hadde en liten visitt der da Erling Folkvord var representert.

Sperregrensen neste
På spørsmål om når Rødt ser for seg å nå en oppslutning på Enhedslistens nivå, svarer Moxnes slik:

- Kommer vi inn på Stortinget ved dette valget, er sperregrensen det neste målet.

3664975

Vil knuse myter
Schmidt-Nielsen sier om Enhedslistens vei til politisk innflytelse at den har gått gjennom å modernisere partiet og ta hull på noen myter.

- En av mytene var at vi utelukkende var et protestparti. En annen oppfatning var at partiet var ekstremt og ikke tok avstand fra politisk vold, sier hun.

Nå er Schmidt-Nielsen og hennes partifeller tydelige på at de vil ha innflytelse og søker samarbeid. De tar også avstand fra voldsbruk. En programprosess er satt i gang skal klargjøre at de det søker en fredelig og demokratisk vei for de samfunnsendringene de tar til orde for.

Også Moxnes i Rødt understreker at det ikke lenger er snakk om «væpna revolusjon». I partiprogrammet står det følgende om den revolusjonen Rødt seg for seg: «Rødt vil arbeide for at maktovertakelsen skal skje fredelig, og med demokratiske midler».

LIVEBLOGG: Følg snakket og diskusjonen om valget på Nettavisens valgblogg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.