RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Roer ned hastekjøpet

Sist oppdatert:
Stortinget fikk rekordkort frist på å behandle flykjøp til 3,6 milliarder.

Nær 3,7 milliarder kroner vil Arbeiderpartiet og regjeringen at Forsvaret skal bruke på å kjøpe Hercules transportfly.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha kranglet internt i regjeringen i flere måneder om Forsvaret kan droppe anbudsrunde og heller hastekjøpe fire nye transportfly, kom saken til Stortinget sist fredag - med en rekordkort behandlingsfrist.

Bremsekloss
- Vi har den litt underlige situasjonen at det er et borgerlig flertall i komiteen, det vil si at komiteen på en måte kan sette litt bremsekloss på dette, hvis vi ønsker det. Vi er ikke ute etter å lage problemer, men vi må ha tid, sier Per Ove Width (Frp), til NA24.

Aller helst ville regjeringen ha saken behandlet innen førstkommende fredag, men opposisjonen nektet. Siden Frp og Høyre til sammen har flertall i forsvarskomiteen, har de nå fått viljen sin.

- Vi har utsatt fristen til 15. juni. Noe annet ville vært helt vanvittig. Stortinget må føle seg overbevist om at et forslag er velbegrunnet. Vi ville ikke fått tid til å grave oss inn i en såpass stor sak, hvis vi ikke utsatte fristen, sier leder i forsvarskomiteen, Jan Petersen (H), til NA24.

Har brukt for lang tid
Petersen mener regjeringspartiene har brukt for lang tid på å diskutere seg i mellom. SV og Sp gikk i utgangspunktet imot et hastekjøp. Men forslaget ble likevel banket gjennom i regjeringen og lansert fredag 25. juni. Da hadde det lenge vært en diskusjon om kjøp av nye transportfly til Forsvaret, som skal erstatte de utslitte Hercules-flyene, som har vært på vingene i snart 40 år.

- Jeg tror ikke de hadde regnet med hvilket behov Stortinget har for å behandle denne saken. Jeg synes det er litt sløvt at de ikke gir opposisjonspartiene mer enn tre og en halv dag. Det er en stor sak, ikke noe man bør ta lett på, sier Petersen.

Finnes flere alternativer
Per Ove Width legger til at det er flere alternativer enn bare å kjøpe nye Hercules-fly. Blant annet har Airbus kommet på banen med et tilbud på nye transportfly fra 2011, og oppgradering av de eksisterende flyene før den tid.

- Når vi allerede har bevilget så mye penger for nye vinger på de gamle flyene, slik at de kan fly i flere år, er det litt merkelig at det plutselig haster så mye, sier Widt.

Han legger til at proposisjonen fra departementet inneholder flere ting enn bare nye transportfly, blant annet nye nedskjæringer i Forsvaret.

- Respekt for Stortinget
Nå blir det høring om saken, mest sannsynlig en gang i slutten av neste uke. Før den tid skal komiteen få mulighet til å få svar på eventuelle spørsmål de måtte ha hos Forsvarsdepartementet.

- Jeg har stor respekt for Stortingets behov for å bruke tid på saken, men vi fikk ikke konklusjonene fra den eksterne kvalitetssikringsrapporten før sent torsdag, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar.

I en mail fra departementet heter det at de har brukt tiden til å få fram en forenklet framskaffelsesløsning og en ekstern kvalitetssikring, som de er nødt til å gjennomføre.

- Jeg håper likevel at vi skal være imøtekommende på å gi nødvendig og tilstrekkelig dokumentasjon som forsvarskomiteen har behov for, sier ministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere