Røkke i fri dressur

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Milliardær Kjell Inge Røkke svingte pisken over presse og politikere, og det er mulig å forstå hans vrede.

De mer enn 100 pressefolkene kom for å bivåne en historisk seanse, og de ble ikke skuffet.

Kjell Inge Røkke brukte en time på fortelle om de industrielle grunnene til at Aker Solitions overtar de omdiskutterte eiendelene, og gikk så over til å redegjøre for prisen, prosessen, politikerne og pressen.

- Jeg har vært under hardt press mange ganger i mitt liv, men aldri så hardt press som nå, sa Røkke, som også fortalte at han har vært nede både psykisk og fysisk. Og så avsluttet han med et multimediashow som gjenga de hardeste utfallene mot ham de siste ukene.

Det gode med Røkkes opptreden er at han er overbevisende på at selskapene Aker Solutions overtar ikke er søppel, men at det ligger langsiktige visjoner bak en satsing på ny teknologi innen oljeutvinning og rigghåndtering. Han var åpenbart irritert og såret og mener seg urettferdig behandlet, men balanserte stort sett sinnet sitt og kom igjennom med budskapet sitt.

Røkke har også endel gode argumenter for at store deler av transaksjonen har vært behandlet i lang tid, og at statens representant Berit Kjøll var en propp som hindret staten i å få informasjon.

Mindre overbevisende var han på prisen Aker Solutions skal betale, og han er dessuten åpen for en ny prisdiskusjon når prosessen er ferdig. Men det er også en bagatell i det store bildet.

For det store spørsmålet gjenstår, og det er om staten overhodet har noe den skal ha sagt. Daværende næringsminister Dag Terje Andersen innbiller seg at staten har negativ kontroll i Aker Solutions, mens Røkke etterlater ingen tvil om at ledelsen stort sett kan gjøre som den vil - bare det skjer i datterselskapene.

- Det er vanlig i sjakk og forretningslivet at man forsøker ikke å risikere tårnspissen, men skyver transaksjonene så langt ned i datterselskapene som mulig, sa Røkke, som også la til at dette milliardkjøpet er behandlet på vanlig måte i Aker Solutions.

I klartekst betyr det at staten ikke har noe den skal ha sagt om milliardhandler eller norske arbeidsplasser, og det kan ikke Næringsdepartementet godta for fremtiden.

Dermed er den reelle krigen hardere enn noensinne, og det såkalte sameiet mellom staten og Kjell Inge Røkke er en illusjon.

Røkke mente aldri å slippe staten til, og det etterlot han liten tvil om etter dagens nesten tre timer lange forestilling ved Hønse Lovisas hus langs Akerselva.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.