RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ropstad: - Trist at Lillesand har et tiggeforbud

MENINGSLØST: Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er meningsløst at kommunene kan få lov til å forby tigging.
MENINGSLØST: Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er meningsløst at kommunene kan få lov til å forby tigging. Foto: NTB Scanpix/Javier Novo Rodríguez/Flickr
Sist oppdatert:
Kun én kommune har tiggeforbud, og det vil KrF ha en slutt på.

I dag er Lillesand kommune i Aust-Agder eneste kommune i Norge med  tiggeforbud.

- Det er trist at Lillesand har et forbud, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som representerer Aust-Agder på Stortinget.

Tiggeforbudet ble innført 1. mars, og i juni stemte flertallet i kommunestyret i Lillesand for å beholdet forbudet.

Les også: - Dette viser at Siv Jensen tar feil

- Det er meningsløst
Nå kjemper KrF for å få fjernet tiggeforbudet igjen.

- Vi går til valg i Lillesand for å fjerne tiggeforbudet, og det blir en viktig sak for oss lokalt. I tillegg gjør vi det vi kan nasjonalt for å fjerne paragrafen i politiloven som gjør det mulig å forby tigging lokalt, sier Ropstad.

Han mener et lokalt forbud rett og slett er meningsløst.

- Når Senterpartiet til slutt innså at et nasjonalt forbud var feil og snudde på det, og så at de virkemidlene som man har i dag for å bekjempe menneskehandel og kriminalitet knyttet til tigging var gode nok, da burde det også tilsi at et lokalt forbud er like meningsløst, sier han.

Ropstad har blant annet opprettet Facebook-gruppa «Fjern tiggeforbudet i Lillesand!», som per dags dato har 874 medlemmer.

Les også: Mobbeombud: Vil skrive ut bøter til skoler og kommuner som svikter mobbeofrene

Fakta: Tigging:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • 2005: Nasjonalt forbud mot tigging i Norge opphevet.
  • 2013: De rødgrønne avviste å forby tigging. Politiloven ble endret slik at kommunene kunne sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt.
  • 2013: Høyre/Frp-regjeringen gikk i sin politiske plattform etter valgseieren inn for at hver kommune skulle kunne forby tigging.
  • 2014: I april fremmet regjeringen et lovforslag som innebar endring av politiloven som åpner for kommunale tiggeforbud - vedtatt 1. juli.
  • I dag er det kun Lillesand som har tiggeforbud. Arendal opphevet sitt tiggeforbud i slutten av april.

(Kilder: NTB, Justisdepartementet)

- Må få be om penger
KrF-politikeren synes det er helt feil å forby noen å tigge.

- Ingen synes at tigging er bra. Det er jo trist at mennesker som kunne jobbet, sitter på gaten og ber om hjelp. Så det er uten tvil at det er best å jobbe med tiltak som kan få dem i arbeid, sier Ropstad, og fortsetter:

- Men dersom man ikke har mulighet til å tigge og be om penger, så er alternativet antageligvis at man fort kan begå kriminalitet, sier han.

Han sier samtidig at han er glad for at det kun er én kommune med tiggeforbud.

- Vi er glade for at kommunepolitikerne har bekreftet det vi har hevdet, at et forbud ikke er nødvendig, og ikke er veien å gå. Men vi mener også at det prinsipielt er feil at en kommune kan forby det å be om hjelp, sier Ropstad.

- Politiet har nok utfordringer
- Men hvilke negative erfaringer har man i Lillesand med forbudet?

- Det negative er at fattige ikke for lov å tigge. Men akkurat hva som er dokumentert, det vet jeg ikke. Du må få lov til å be om hjelp, sier Ropstad.

En av kommunene som har hoatt et forbud, men som har snudd, er Arendal kommune - også i Aust-Agder.

- Det synes jeg er veldig flott. Debatten medførte at de snudde når folk fikk jobbet litt med problematikken. Politiet har nok utfordringer som de har, om de ikke skal ta seg av tigging også, sier han.

Arendal: - Har funger utmerket
Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen (H), forteller imidlertid at tiggeforbudet har fungert veldig bra i kommunene hans.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal synes det er synd at de må oppheve tiggeforbudet, som han mener har fungert utmerket.

- Det har fungert aldeles utmerket, og jeg tror befolkningen i Arendal har vært veldig fornøyd, sier Halvorsen til Nettavisen.

Halvorsen sier at de hadde 10-12 tiggere før forbudet ble innført, og at de da fikk en del henvendelser fra folk som var plaget av aggressiv tigging.

- Tiggingen ble helt borte, men nå som vi har opphevet vedtaket vil den jo komme tilbake, sier ordføreren.

Et flertall i Arendal bystyre vedok et tiggeforbud, men etter at det ikke ble et nasjonalt forbud, ble det flertall for at saken skulle tas opp på nytt.

- To representanter snudde, og da ble det 20 som stemte for å oppheve tiggeforbudet, og 19 som stemte mot, opplyser han.

- Løses ikke ved tigging
Halvorsen selv mener det beste er et forbud, og stemte for det.

- Jeg tror ikke vi løser problemene ved at den delen av Europa, spesielt romfolk som dette gjelder, skal reise til Norge og sitte her å tigge. Gjennom EØS-avtalen gir vi midler til romfolk som er øremerket romfolk, og det er den riktige veien å gå, sier ordføreren.

Tiggeforbudet i Arendal trådte i kraft 10. november i fjor, og forbudet vil bli opphevet når Justisdepartementet har godkjent omgjøringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere