*Nettavisen* Nyheter.

Rører ikke Erna

Stortinget sier nei til SVs krav om gransking av kommunalminister Erna Solbergs utnevnelse av partifellen Osmund Kaldheim.

- Det var bare vi som ville gå videre på saken. Det tar jeg til etterretning, sier lederen for Stortingets kontrollkomite Ågot Valle (SV) til TV 2 Nettavisen.

Sterk kritikk
Opposisjonen har rettet sterkt kritikk mot ansettelsen av Osmund Kaldheim som ny integreringsdirektør, men verken Ap eller Frp ønsket å åpne sak i kontrollkomiteen.

Frp-formann Carl I. Hagen begrunner dette med at det blir for liten tid til å granske ansettelsen før sommerferien.

Men SV lover at den neste kontrollkomiteen kommer til å undersøke ansettelsen når regjeringens statsrådsprotokoller legges fra for Stortinget til høsten.

- Saken er lagt på vent. SV vil være garantist for at den blir tatt opp igjen. Det er helt sikkert at saken ikke blir glemt. Til det er den for viktig, sier Valle.

Rett til å ansette selv
Kommunalminister Erna Solberg har avfeid kritikken, og sagt at hun både har rett og plikt til å ansette den personen hun mener er best kvalifisert.

Solberg bestemte seg for å lyse ut stillingen som integreringsdirektør to ganger, til tross for at Utlendingsdirektoratets nestleder Manuela Ramin Osmundsen søkte første gang. Utlysningsteksten ble omgjort, slik at Solheims partifelle kunne søke stillingen.

- Det er helt udiskutabelt at det er en statsråds rett til å ansette, så Stortinget kan ikke gjøre om ansettelsen. Men vi kan kontrollere om alt har gått riktig for seg. Det skal veldig gode grunner til å forbigå en godt kvalifisert kvinne med minoritetsbakgrunn. De grunnene kan være der, men det vet vi ikke, sier Valle.

Han understreker på nytt at saken er lagt på vent, og ikke lagt bort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.