Rotevatn: - MDGs regnestykke henger ikke på greip

ROTEVATN: - For meg og Rasmus Hansson går det sikkert greit å gå ned 20 prosent i lønn og jobbe mindre, men for veldig mange andre er det ikke så enkelt.

ROTEVATN: - For meg og Rasmus Hansson går det sikkert greit å gå ned 20 prosent i lønn og jobbe mindre, men for veldig mange andre er det ikke så enkelt. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

- Det er som å ta to spillere av fotballbanen og la resten spille videre med ryggsekk.

26.08.15 19:24

Onsdag er Venstres Sveinung Rotevatn gjesteredaktør i Nettavisen.

En av de sakene han vil vi skal se på, er hvordan Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil bruke penger hvis de kommer til makten.

Les også: - Nå må Erna ta grep

- Deres økonomiske regnestykke går ikke i hop, sier Rotevatn til Nettavisen - og utdyper at:

- Du skal jobbe mindre ...

- Norge har en kjempeutfordring fremover. Hvis vi fortsetter i samme takt som nå, kommer vi til å ha et underskudd på 18 prosent når jeg går av med pensjon. Til sammenligning har Hellas et underskudd på 12 prosent.

Les også: - Dette er inhumant

- Hvordan skal vi finansiere skole, pensjon og veier, når jeg blir gammel, spør han - og gjengir det han oppfatter som MDGs løsning:

- Du skal jobbe mindre, seks timer. Så skal skattene jekkes opp. Det er omtrent som å si at du kan vinne en fotballkamp med å ta to spillere av banen og la resten spille videre med ryggsekk. Det er ikke en god måte å vinne på, mener han.

Les Stavrums blogg: Helt grønn på økonomi

- Økonomisk armageddon

Rotevatn snakker seg varm:

- Når det skal kombineres med den bråbremsen i petroleumssektoren de ber om, så er det egentlig et økonomisk armageddon du ser for deg. Det er helt åpenbart at petroleumssektoren skal trappes ned, det vet alle, det kommer til å skje. Men hvis vi skal kombinere det med å jobbe mindre, har vi en kjempeutfordring.

- Det er klart at for meg og Rasmus Hansson går det sikkert greit å gå ned 20 prosent i lønn og jobbe mindre, men for veldig mange andre er det ikke så enkelt. Det vil gjøre mange fattigere, sier han.

Til opplysning har Rotevatn og Hansson som stortingsrepresentanter en årslønn på 885.491 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sveinung Rotevatn leder morgenmøtet i Nettavisen onsdag. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)


- 6-timers dag er for øvre middelklassen

Rotevatn mener 6-timers-dag er for miljøpolitikk for eliten:

- Det er for den øvre middelklasse, som har god økonomi. Det er en svært dårlig idé for dem som vil jobbe for å få nok penger til å få endene til å møtes.

- Hva vil du utfordre MDG på?

- De må sannsynliggjøre at det er mulig å gjennomføre sin politikk, uten drastiske kutt i velferdsstaten. Og - uten drastiske kutt i levestandarden vår. Slik jeg oppfatter dette, går det nemlig ikke i hop.

- Dette må de svare for

Han velger å tro MDG i beste retning:

- Jeg velger å tro at de ikke har tenkt helt gjennom politikken sin. Men - enhver økonom vil si at resultatet av økt velferd, mindre arbeid og høyere skatter - er neppe fasiten lystig. Jeg synes det er overraskende at MDG ikke har tenkt over dette. Mye av denne kritikken rammer også SV, legger han til.

- Men nå er det valg: MDG må svare for konsekvensene av politikken sin.

MDG: - Alle arbeidsplasser skal erstattes

Klikk på bildet for å forstørre.

Rasmus Hansson i MDG. Foto: (Skjermdump (NRK))

MDGs Rasmus Hansson mener Rotevatn ikke ser at menneskeheten står overfor unike utfordringer:

- Statistisk sentralbyrå (SSB) har slått fast at det er fullt mulig å få norsk økonomi til å gå rundt med kortere arbeidstid, uten lønnskompensasjon. Vi vil erstatte alle dagens arbeidsplasser innenfor oljen med grønne arbeidsplasser, systematisk og målbevisst. Norsk oljevirksomhet skal helt avvikles innen 20 år. Skattene kommer vi til å ta inn for å investere i grønt næringsliv, trefiredeler miljøavgifter og en firedel økte skatter - det betyr totalt sett 4 prosent økning i forhold til dagens nivå. De midlene vil vi direkte investere i nye støttetiltak til ny virksomhet innenfor kunnskap, fornybar energi og bionæringer og lignende, sier Hansson.

- Hvilke kutt fører dette til for velferdsstaten og for vår levestandard?

- På sikt vil vår politikk nettopp føre til at vi opprettholder en velferdsstat og gi oss god livskvalitet. Den materielle kjøpekraften bør begrenses, og det vil skje av seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.