*Nettavisen* Nyheter.

Russlandekspert: - Å straffe Norge med en slik asylstrøm er logisk

STRØMMER PÅ: Rekordmange asylsøkere har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes denne høsten. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Situasjonen er dramatisk.

06.11.15 11:53

Flyktningestrømmen fra Russland over Storskog til Norge kan vokse til 65.000 per år. Kanskje enda høyere.

Over 3000 har krysset grensen i nord så langt i år.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen hos NUPI har doktorgrad i statsvitenskap og forsker på kritiske sikkerhetsstudier, russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk og radikalisering av islam i Eurasia.

Wilhemsen beskriver den voldsomme tilstrømmingen fra Russland over Storskog som «påtakelig».

- Vi ser at strømmen er veldig stor og at mange av dem som har hatt opphold i Russland får «utvisningsstempel» i passet og kanaliseres til Norge. Vi vet ikke om dette er politisk bestemt og i så fall på hvilket nivå, men det er unektelig en litt spesiell utvikling, sier hun til Nettavisen.

- Dramatisk

Forskeren beskriver dagens situasjon som «dramatisk» og sier vi må ta krisestemningen på alvor.

- Norges identitet som NATO-land er sterk, å straffe Norge med en slik asylstrøm er logisk ut fra hvordan russiske ledere beskriver verden. De fremstiller Russland som omringet av NATO og tar til orde for at Russland må kjempe imot, en fremstilling de har handlet på både med militær oppbygning og propagandakampanjer. Og så hegner de om sine egne grenser, fortsetter hun.

Hun forklarer den russiske tankemåten slik:

- For meg som studerer sikkerhetspolitikk, er det naturlig å koble dette til det store sikkerhetspolitiske bildet og den vanskelige og konfliktfylte situasjonen i forhold til Russland etter annekteringen av Krim, med nye øvelsesmønstre både på russisk side og i NATO landene tett opp til den russiske grensa. Også Norge ønsker et tydeligere militært nærvær i Nord og et sterkere fokus nordover i NATO som sådan. Dette er selvfølgelig ikke Russland glad for.

Unngå ny «kald krig»

Wilhelmsen sier vi må ta dette på det største alvor så vi ikke får en ny «kald krig».

- Russland sier de føler seg truet av NATO og Vesten. Hele krisen i Ukraina beskrives som at «Vesten forsøker å overta Ukraina».

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsker Julie Wilhelmsen støtter Ernas strategi om dialog med Russland. Foto: (NUPI)

- Nato ser nordover. Fra russisk side ses Norge mer som et NATO-land de to siste årene, og med en norsk sjef på topp, Jens Stoltenberg, forsterkes inntrykket av at Norge ønsker avstand til Russland.

- Ute av kontroll

- Det kan se ut som om Norge er opptatt av å følge alle regler, moralske og internasjonale, mens russerne gir blaffen?

- Ja, det kan se slik ut og det er vårt dilemma. Men det betyr ikke at vi skal «gjøre som dem», vi lever i en rettsstat og har en sterk humanistisk arv. Norge må handle i tråd med vår identitet, men vi skal likevel ikke finne oss i hva som helst, mener Wilhelmsen.

- Hvordan vil du beskrive dagens situasjon i Norge?

- Den store flyktningstrømmen er en kraftig utfordring for Norge. Situasjonen i Finnmark synes å være dramatisk. Vi er bortskjemt og har enormt høye krav etter en historisk lang periode med høy velstand, derfor er vi kanskje ikke så skikket til å håndtere denne type utfordring. Samtidig er det grenser for hva Norge kan ta ansvar for. Vi kan ikke la millioner av mennesker komme fra Russland fordi de naturlig nok ønsker å bo i en rettsstat med gode velferdsordninger.

Støtter Erna

- Det spekuleres i at 110.000 kan strømme til Norge, hvis det ikke tas restriktive grep. Noen mener vi bør stenge grensen til Russland. Statsminister Erna Solberg sa i Debatten torsdag at det er uaktuelt , at man heller må stase på et samarbeid med Russland i denne situasjonen. Hvor smart er det?

- Det er en god strategi – fordi nå er vi i en negativ spiral vi må komme ut av. Derfor må vi få til dialog, helst på høyeste nivå, mellom utenriksministrene. På sikt er heller ikke Russland interessert i å være i konstant konflikt med Vesten, tror hun.

- I Russland finnes det også røster som argumenterer for at samarbeidet med Vesten må gjenopprettes, disse vil styrkes ved å fortsette dialogen fra vår side.

Les også: Dumper asyl-kostnader fra Norge til Russland

Stavrum: - Enorme kutt i velferdsstaten

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, skriver i sin blogg at:

«I regjeringens såkalte tilleggsnummer om flyktningekostnadene sier de at hvis tilstrømmingen fortsetter som i dag, så vil det komme 110.000 asylsøkere til Norge neste år.

Sannheten er at det kommer flyktninger og migranter fra mange flere land enn Syria. De utnytter at Schengen-områdets yttergrense lekker som en sil - og at EU-landene ikke gjør noe felles forsøk på å stanse folkevandringen.»

Les også: Stavrum: Kan man flykte fra trygge land?

Stavrum advarer mot konsekvensene:

«Dersom Norge skal ta imot så mange, vil hele mottakssystemet bryte sammen, velferdsstaten slik vi kjenner den i dag vil få enorme kutt, glem reformer i sykehusvesenet, forbered deg på kutt i pensjonsytelser og regn med skatteskjerpelser.»


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.