*Nettavisen* Nyheter.

Rystet over gjengoverfall

Ordføreren i Våler lover sikkerhet for beboerne og naboer etter overfallet ved Nordbybråten Transittmottak.

25.07.08 12:01

- Jeg synes det er en grusom, fryktelig hendelse. Personer som bor i mottaket er kommet hit for å få beskyttelse mot krig. Noen har vært her bare i noen uker, så blir de utsatt for det samme her som hjemme, sier Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) til Nettavisen.

21 personer er skadet etter at en gjeng angrep beboerne på Nordbybråten Transittmottak med jernstenger og macheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Senterpartiet)

- Jeg har fått opplyst fra politiet at angriperne var folk med oppholdstillatelse, som altså bor utenfor asylsøkermottaket. Det skal være tsjetsjenere og de angrep med slagvåpen. De hoppet over gjerdet inn i leiren og dro folk ut. Så forsvant de ut igjen, sier Funderud.

- Krangel mellom kvinner
Ordføreren sier at angrepet skal være uløst av en krangel mellom kvinner som bor på mottaket. Hun mener at personene som angrep asylsøkermottaket ikke kan være fra Våler siden kommunen ikke har tatt imot flyktninger med oppholdstillatelse, men kun asylsøkere.

Kommunen forsterker nå vaktholdet i asylsøkermottaket med ekstra vakter fra Securitas.

- Saken er selvfølgelig også veldig vanskelig for naboene til mottaket. Vi er jo et fredelig sted i verden, med 4000 innbyggere og så får vi plutselig noe slikt inn på kroppen, sier Funderud.

- Masse frykt
Funderud skal nå dra ut til mottaket med tolker for å snakke med beboere, ledelsen og naboer.

- Kommunens fremste rolle er å ivareta tryggheten for naboer og de som bor på mottaket. Situasjonen der er rolig nå, men det er masse frykt og tanker.

Ordføreren er klar på hva hun mener om mobben.

-Det er ikke akseptabelt at vi løser konflikter på en slik måte i Norge. Det gjør vi gjennom samtaler og politi, sier hun.

- Bør overfallet få konsekvenser for oppholdstillatelsen hvis det viser seg at flyktninger med oppholdstillatelse står bak?

- Jeg kjenner ikke godt nok til reglene til at jeg vil kommentere det. Men det er viktig å poengtere at slik oppførsel ikke kan aksepteres i Norge.

Strid om driftsavtale
Sivilforsvaret eier Norbybråten og i fjor forlenget de driftsavtalen med Utlendingsdirektoratet til 2010. Funderud ønsket ikke da at driftsavtalen skulle forlenges, men hun vil ikke koble diskusjonen fra i fjor mot overfallet torsdag.

-Det var et enstemmig formannskap som sa nei til videre asylmottak fordi vi har hatt mottak siden 1989 og vi er jo en liten befolkning på 4000 mennesker. Men det er ikke noen debatt nå fordi situasjonen har endret seg. I forrige uke gikk det ut brev fra departementet til alle kommunene der de ble spurt om å vurdere mottak.

I 2005 hadde politiet en rekke utrykninger til Nordbybråten på grunn av bråk, men ordføreren ser ikke noen sammenheng mellom dette og overfallet torsdag.

- Nå var det folk som kom utenfra og angrep beboere, sier hun.

Mottaksleder Ole Morten Lyng sier til Nettavisen at bakgrunnen for overfallet er en konflikt mellom kurdere og en gruppe tsjetsjenere på mottaket.

Politiet og ledelsen ved asylsøkermottaket skal ha en pressekonferanse klokka 12.00 i Moss.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.