RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samboer-trøbbel for Diesen

Sist oppdatert:
Forholdet mellom forsvarssjef Sverre Diesen og samboeren Elisabeth Natvig har lenge vært et hett tema i Forsvaret. Nå er begge inhabile – i hver sin sak.

Diesen måtte først frasi seg alt ansvar for den uavhengige korrupsjonsgranskingen av Forsvartes konsulentbruk innenfor IKT. Det skjedde etter at TV 2 Nettavisen påpekte at samboeren Elisabeth Natvig trolig kom til å bli omfattet av granskingen.

Nå er det samboerens tur til å erklære seg inhabil.

Natvig er Forsvarets ubestridte datadronning – og har de ti siste årene spilt en meget sentral rolle i utviklingen av Forsvarets datasystemer.

Diesen har på sin side gått tungt inn for en omstridt dataløsning for Forsvaret, med støtte fra nettopp den seksjonen i Forsvarsdepartement der hans samboer er sjef. Løsingen betyr kroken på døra for planene til milliardprogrammet Golf

Spillet om Golf har ført til at samboerparet har blitt et stadig hetere tema internt i Forsvaret og i Forsvarsdepartementet.

- Det er mange med interesse for - og med innsikt i – Forsvaret som er bekymret over denne konstellasjonen, der to så sentrale offiserer setter seg i en posisjon der de kan mistenkes for å drive forsvaret fra sengen, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Saksbehandler for Diesen
Natvig leder seksjonen for teknologiutvikling og IKT i Forsvarsdepartementet. Det er denne avdelingen som har håndtert spørsmålet om en delt dataløsning som en erstatning for planene til Golf.

17. oktober i fjor sendte Forsvarssjefen et hemmelig brev der han gikk inn for umiddelbare tiltak for å få på plass en delt dataløsning. Dette ble fulgt opp med hemmelige forhandlinger med IBM – bak statsrådens rygg .

TV 2 Nettavisen kan avsløre at en underordnet i den seksjonen Natvig er sjef for, står oppført som saksbehandler for Diesen i det fortrolige brevet.

Forsvarssjefen har dermed brukt en av samboerens ansatte i departementet til å sende brev til departementet. Departementet nekter å svare på hvem som mottok brevet i departementet. Dermed er det ikke utelukket at Natvigs seksjon sendte brev til seg selv - adressert fra forsvarssjefen.

-Profesjonelt
På bakgrunn av en rekke henvendelser fra sentrale kilder i Forsvaret og departementet som påpekte Natvigs inhabilitet, stilte TV 2 Nettavisen i et intervju med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen 5. januar spørsmål om dette.

- Jeg går ut fra at Diesen håndterer dette med høy profesjonalitet, svarte statsråden, som ikke ga noen signaler om at Natvig på dette tidspunktet var erklært inhabil.

TV 2 Nettavisen stilte onsdag morgen en rekke spørsmål til departementet om Natvigs habilitet. Isteden for å svare på spørsmålene kommer ekspedisjonssjef Elisabeth Bødtker Larsen med en generell uttalelse. Der er derfor uklart når Natvig erklærte seg inhabil.

- Vi har gjort en generell vurdering omkring Natvigs habilitet. Denne går på Forsvarssjefens beslutninger, prossessen omkring disse og oppfølging av disse. I saker som berører dette vil Natvigs avdelinggssjef benytte seg av kompetanse som ligger på hennes seksjon. Jeg vil gjerne også gjøre oppmerksom på at denne saken er blitt grundig vurdert av regjeringsaavokaten, sier Bødtker Larsen.

TV 2 Nettavisen har ikke fått svar på om sjefen for departementets seksjon for teknologiutvikling og IKT i Forsvaret er inhabil i alle saker som gjelder Forsvarets mest omfattende datasatsing noensinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere