RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammen mot Enoksen

En uvanlig allianse danner front mot Odd Roger Enoksen. Kravet er gasskraft til Midt-Norge.

LO-forbundet Industri Energi, NHOs største og mektigste bransjeorganisasjon, Norsk Industri, og landets mektigste miljøorganisasjon, Bellona, legger press på Odd Roger Enoksen. Sammen har de sendt brev om kraftkrisen i Midt-Norge til olje- og energiministeren.

NA24 - din næringslivsavis

Industrien har de siste årene ropt høyt om en kommende energikrise i regionen. Når Ormen Lange er oppe og går, Statoils anlegg på Tjeldbergodden og industriprosjektet Hustadmarmor er fullført, vil de koble seg på strømnettet, noe som vil tappe mye ut av det midtnorske energinettet.

- Sikre forsyningen
Nå krever de tre organisasjonenes ledere at regjeringen snarest tar nødvendige grep for å få på plass gasskraft med CO2-fangst og lagring i Midt-Norge.

- Det vil sikre forsyningen av elkraft til befolkning og industri og gjøre det unødvendig med en ny og omstridt kraftlinje i Geiranger-området, heter det i brevet.

Statoil og Shell gikk før sommeren ut og sa at det ikke er kommersielt forsvarlig å starte gasskraftverk på Tjeldbergodden med CO2-håndtering. Det er teknisk mulig å sette i gang gasskraftproduksjon med CO2-håndtering på Tjeldbergodden, men ikke lønnsomt.

Krafteksportør
Den CO2-frie kraften på Tjeldbergodden skulle brukes til elektrifisering av oljeinstallasjoner. Allerede før oppstart av prosjektet understreket de to partene at det uansett ville være svært utfordrende både industrielt og kommersielt, og kreve involvering fra myndigheter og andre industriaktører.

De tre lederne, Frederic Hauge, Leif Sande og Stein Lier-Hansen, skriver i brevet at Midt-Norge om få år kan gå fra kraftunderskudd til å bli en region som eksporterer ren kraft, men understreker også at kraftsituasjonen i regionen i flere år har vært svært anstrengt.

«Når Ormen Lange kommer i drift til høsten, vil situasjonen bli ytterligere forverret. Med normal nedbør vil regionen allerede fra vinteren av ha for lite elkraft selv med full utnyttelse av importkapasiteten fra andre regioner. I neste tørrår vil regionen være i en reell og alvorlig kraftkrise. Det vil føre til sterkt stigende strømpriser, både for forbrukerne og for industrien», heter det i brevet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere