RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammen mot formueskatt

Sist oppdatert:
Næringslivet og bøndene gjør felles front mot regjeringen.

Fra neste års statsbudsjett håper de å få fjernet skatten på næringsformue.

NA24 - din næringslivsavis

Sverige halverte formueskatten da den nye regjeringen tiltrådte i fjor høst. Finland har gått samme vei, mens i Norge har det gått motsatt vei. Regjeringen økte formueskatten i fjor, blant annet ved å skjerpe verdien av børsnoterte aksjer til 85 prosent av kursverdien.

Men formueskatten er omstridt, og nå møter regjeringen fornyet motstand mot skatten, som blant annet rammer små og store bedriftseiere.

- Kommer med forslag
- Med innføringen av utbytteskatten skulle formueskatten vært fjernet. Vi mener det bør settes i gang et arbeid for å lage et system for beskatning av næringsformue og vil komme med et forslag til det, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon til NA24.

HSH jobber nå sammen med Rederiforbundet, NHO og Norges Bondelag med å utvikle en konkret modell for å frita arbeidende kapital for formueskatt.

- Alle disse fire organisasjonene er opptatt av å fjerne formueskatt. Vi har snakket sammen om det og utelukker ikke at vi vil kjøre dette som en sak mot statsbudsjettet i 2008, bekrefter NHO-sjef Finn Bergersen jr.

- Vi har noen konkrete tanker om hvordan vi kan gjøre dette, forteller Arvid Gusland, direktør i Rederiforbundet, til NA24.

Frita næringsformue
Etter denne modellen vil all kapital knyttet til næringsvirksomhet være fritatt, mens formue knyttet til personlig forbruk og personlig sparing, som ikke er en del av næringsvirksomhet, skal regnes som skattbar formue.

Ifølge Gusland er det omtrent ikke noen andre land i Europa som har formueskatt på samme måten som Norge.

- Sverige har fritak for næringsformue, og de fleste land har fjernet formueskatten. For skipsfarten kan dette slå ut spesielt, fordi det er en så internasjonal bransje. Men det er en ulempe enten man driver med det ene eller det andre, sier Gusland.

Uenighet i regjeringen
Ifølge ham står det ingenting om formueskatt i regjeringens Soria Moria-erklæring, og det er også uenighet på dette punktet internt i regjeringen.

- Vi vet at Sp er for å fjerne formueskatt på arbeidende kapital, og det er nok flere i Ap som er opptatt av det også, forteller NHO-sjefen til NA24.

- Vårt primære mål er at hele formueskatten skal bort, men i forhold til denne regjeringen ser det ikke ut til at det går, sier Hammerstad i HSH, og legger til at de derfor jobber for forslaget om å frita arbeidende kapital for formueskatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere