*Nettavisen* Nyheter.

Sandra Borch trekker seg

LATTERLIGGJORT: Twitter-kritikken har haglet etter at leder i Senterungdommen Sandra Borch brukte sitt eget mobiltyveri som argument for å stenge grensene i Norge. Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)

- Det er ikke lov å tenke nytt i Senterpartiet.

17.09.13 15:43

Senterungdommens leder Sandra Borch forlot Sps valgvake i protest. Nå er hun ferdig med rikspolitikk, melder VG Nett.

Tirsdag sendte hun ut en epost til sentralstyret i partiet der hun skriver at hun likevel ikke stiller til gjenvalg under landsmøtet til Senterpartiungdommen i november.

- Jeg tror ikke partiet vil gjøre endringer før vi er under sperregrensen. Da føler jeg at jeg kaster bort tiden min på å sitte som leder, når jeg ikke får til noe som helst og ikke får gehør for noen tanker, sier hun.

Følg Nettavisens liveblogg her.

- Det er ikke lov å tenke nytt
Om hovedårsaken til at hun trekker seg, sier Borch:

- Det er ikke lov å tenke nytt i Senterpartiet. Da blir du med en gang en urokråke som egentlig bør rett ut. Det er hovedgrunnen til at jeg gir meg. Mitt fokus har vært på næring og næringsutvikling.

- Total mangel på selvkritikk
Borch sier hun ikke følte noen seiersglede over valgresultatet på 5,5 prosent:

- Jeg har kjent veldig på det den siste uka. Når partiet velger å ta seg en stor fest etter det valgresultatet, som jeg ikke skjønner at man kan være fornøyd med, så tyder det på en total mangel på selvkritikk. Jeg gikk hjem i protest, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

Professor Frank Aarebrot sier til Nettavisen at dette tyder på en omkamp med Sp-leder Liv Signe Navarsete.

- Kritikk av Navarsete
- Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en kritikk av sentralstyret og Navarsete. Det kan i ytterste fall tolkes som et utspill for å sette i gang en ny lederdiskusjon, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Er du overrasket?

- At en ungdomsleder gir seg, ligger i sakens natur at vil skje. Men begrunnelsen er uventet - og valgresultatet var ikke så dårlig, så det er urettferdig overfor Navarsete. Det er ikke spesielt heroisk å trekke seg fordi man ikke får viljen sin, det er litt som en 4-åring kan oppføre seg. Hvis hun de neste dagene blir stående alene om sitt syn, fremstår hun som en furten person som ikke får vijen sin - og ikke en «varsler», sier Aarebrot.

Professoren berømmer Borch for å ha ventet til etter valget med dette.

- Sånn sett har hun opptrådt lojalt, avslutter Aarebrot.

- Må få mene det hun vil
Generalsekretær Willfred Nordlund i Senterungdommen mener Borch må få mene det hun vil.

- Hun må selv kjenne på det, og hun må selv få mene det hun vil uten at det er krise av den grunn, sier Nordlund til Nettavisen.

Nordlund forteller at han tirsdag morgen ble kjent med at Borch trekker seg.

- Utover det så har jeg ikke så mange meninger om det som ansatt i Senterungdommen. Men jeg registrerer at hun mener at man må tenke lenger enn fire år, og der tror jeg at organisasjonen er enig. Så er det da selvfølgelig helt ulikt hvordan man tolker det og hvordan man skal gjøre det - og da må man diskutere seg fram til enighet, sier han.

- Har dere mange kandidater til å overta ledervervet?

- Er det noe Senterungdomme har så er det mange gode kandidater til ledervervet. Så er det opp til landsmøtet hvem det blir, sier Nordlund.

Skjelt ut av Navarsete
Det var i november 2011 at Borch valgt til ny leder i Senterungdommen.

Borch har gjort seg bemerket i en rekke saker, og hun fikk blant annet mye oppmerksomhet da hun i september i fjor ble skjelt ut av Sp-leder Liv Signe Navarsete på en konferanse i Dyrøy i Troms.

- Jeg gikk langt over streken, sa Navarsete tirsdag på en pressekonferanse i forbindelse med utskjellingen av Borch.

Senterungdommen reagerte sterkt på utskjellingen, og sendte et uvanlig krast brev til Senterpartiets sentralstyre.

- Jeg er en vestlending som ofte har både temperament og frimodighet. Men det å jobbe med hvordan jeg møter folk, det kan jeg gjøre, sa Navarsete.

Klikk på bildet for å forstørre.

La ut munnkurvbilde
I april fikk hun mye omtale for et bilde hun la ut på nettet, etter at Fiskeribladet Fiskaren skrev at Sandra Borch hadde fått munnkurv.

Hun svarte da med å legge ut et bilde av seg selv med tape over munnen på Twitter.

Senterpartiet i Tromsø avviste imidlertid at de ønsker å gi partifellene Sandra Borch og Irene Lange Nordahl munnkurv om oljeboring i nord.

Årsaken skulle være at både Senterungdommens leder og Lange Nordahl har snakket varmt for oljeutvinning i nord, både før og etter landsmøtet.

Lettkledd kalender
Senterungdommen har dessuten gått utradisjonelle veier under Borchs ledelse, ved at de har gitt ut en egen kalender der ungdomspolitikere stiller opp lettkledd.

Årsaken var at de ønsket å gi et moderne bilde av distrikts-Norge.

- Hovedmålet med kalenderen er å vise at ungdom som lever ute i distriktene er spenstige og verdiskapende deltakere i samfunnet, skrev Borch i en pressemelding da kalenderen ble utgitt.

Ideen til kalenderen startet dagen etter landsmøtet til Senterungdommen hvor Borch akkurat hadde blitt valgt til leder av ungdomsorganisasjonen.

Senterungdommen skal velge ny leder på sitt landsmøtet den 8. november.

Les også: Senterungdommen kaster klærne

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.