RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Såret Valgerd viker ikke

Sist oppdatert:
Valgerd Svarstad Haugland står fast på at det var riktig av henne å ta parti for kvinnen i Medhaug-saken. Det bekrefter forfatteren av boken om den tidligere KrF-lederen.

- Hun har ikke gitt en millimeter. Hun hadde en sjanse til å komme Medhaug i møte i boken, men den benyttet hun seg ikke av, sier Olav Kobbeltveit til TV 2 Nettavisen.

Han har viet hele fire kapitler i boken «Valgerd – eit portrett» til Svarstad Hauglands håndtering av Medhaug-saken.

Samtidig har kvinnen som anklaget Medhaug for voldtekt gått til sivilt søksmål mot Medhaug. Valgerd Svarstad Haugland må møte i retten som vitne.

Kan leve med det
Svarstad Haugland har tidligere benektet at hun tok parti mot KrFs tidligere fylkestingskandidat i Rogaland, Jan Birger Medhaug. Men i boken, ett år etter Riksadvokatens klare frifinnelse av Medhaug, innrømmer Svarstad Haugland at hun hele tiden holdt med kvinnen. Det bekrefter forfatteren.

I boken skriver hun: «Jeg tok kvinnens parti, og det ble min bane. Det kan jeg leve med.»

- Jeg har snakket mye med Valgerd om dette. Det er et sårt punkt hos henne. Hun står på det hun har gjort. Dette er en formulering som referer til at hun tok kvinnens parti. Det hadde vært verre for henne hvis hun hadde sviktet kvinnen. Hun stilte opp for kvinnen, og det er grunnlaget for at hun sier at hun kan leve med det, sier Kobbeltveit.

Forhåndsdømt
Medhaug slo i går kveld kraftig tilbake mot Svarstad Haugland i TV 2s Tabloid, og betegnet voldtektsanmeldelsen og KrF-ledelsen håndtering av den som et langt mareritt.

- Er det urett og forhåndsdømmingen hun kan leve med, spurte Medhaug vantro.

- Hun tok parti, men hun tok feil, også, slo han fast.

Medhaug håper fortsatt Svartstad Haugland skal beklage og innrømme at hun tok feil, men det er ingen ydmyk og angrende KrF-topp som nå kommer med sin versjon i bokform.

Overlever
Kobbeltveit, som er mangeårig kommentator i Bergens Tidende, tror ikke Svarstad Hauglands mulighet til å bli renominert til Stortinget blir svekket som følge av at hun bidrar til en ny, opprivende runde for KrF om Medhaug-saken.

- Jeg tror ikke det blir noen større belastning for henne nå enn tidligere, sier han.

Kobbeltveit tror heller ikke Bondevik ofrer Svarstad Haugland etter valget i 2005 – hvis han fortsetter som statsminister.

- Men kan han godta anklagene om at livet i skyggen av Bondevik brøt henne ned?

- Jeg lurer jo litt på det. Bondevik har vært klar over problemene, men han har ikke fått denne versjonen, at det brøt henne ned, at hun kom hjem som en vaskefille.

KrFs største suksess
Kobbeltveit tegner i boken også et annet bilde av Valgerd Svarstad Haugland enn det mediene har gjort de siste årene.

- Hun har vært partiets største suksess, uansett hvilken målestokk du bruker. Hun førte partiet opp til 13,7 prosents oppslutning i 1995, og fikk 160.000 nye velgere til KrF.

Kobbelveit peker på kontantstøtten som en stor og viktig seier Svarstad Haugland halte i land.

- Mener du at hun er en større suksess for KrF enn Bondevik?

- Ja, som partileder mener jeg det. Jeg tror aldri Bondevik hadde klart å samle så mange nye velgere. Han var blant dem om gikk imot Svarstad Hauglands nye slagord i 1995: «Du trenger ikke være kristen for å stemme KrF.»

Trist sorti
Kobbeltveit regner med mye oppmerksomhet om Medhaug-saken når boken legges fram i dag, men han tror ikke det er den skjebnesvangre saken vil ødelegge den tidligere partilederens ettermæle.

- Ingen kan ta fra henne at hun løftet partiet til høyder andre ikke hadde vært i nærheten av. Så kom Medhaug-saken som en tris sorti, men jeg tror ikke det er det som blir stående igjen.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer fra boken etter Samlagets pressekonferanse klokken 10.00 i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere