*Nettavisen* Nyheter.

Satte Bondevik til veggs

Alenemor Merete Legvold Pettersen gjorde statsminister Kjell Magne Bondevik svar skyldig på direkten under kveldens folkemøte om fattigdom. - Hvordan skal jeg få et verdig liv med 3.500 kroner i måneden? spurte hun.

25.08.05 10:19

HØGSKOLEN I ÅLESUND/OSLO (TV 2 Nettavisen): Fattigdom, velferd og eldrepolitikk var tema da Ap-leder Jens Stoltenberg, Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Carl I. Hagen, statsminister Kjell Magne Bondevik og SV-leder Kristin Halvorsen braket sammen til debatt på Høgskolen i Ålsesund onsdag.

Kristin Halvorsen (SV) åpnet med å beskylde Bondevik for å ha sviktet i fattigdomsbekjempelsen i Norge. Halvorsen fremhvet dem som ikke tar del i velferdsveksten, og som på alle måter havner på samfunnets skyggeside.

- Det er en skam, Bondevik, at du ikke har klart å gjøre noe med dette, slynget Halvorsen ut.

Bondevik, på sin side, forsvarte seg med at han faktisk innrømmer at han ikke er en perfekt politiker, og fremhevet alt regjeringen faktisk har gjort i kampen mot fattigdom. Blant annet trakk han frem regjeringens fattigdomsplan.

- Hva skal jeg gjøre, Bondevik?
Allerede tidlig i sendingen kom imidlertid alenemor Merete Legvold Pettersen på banen. Alenemora, som i tillegg til å være aleneforsørger, går på rehabilitering, fikk henvende seg direkte til Bondevik. Hun benyttet anledningen til å fortelle at hun, etter å ha betalt nødvendige regninger, sitter igjen med 3.500 kroner i måneden. Det skal hun forsørge både seg og sønnen på fem og et halvt år med.

- Det går ikke. Vi klarer oss ved hjelp av frivillige organisasjoner, sa hun.

Pettersen stemte på Kjell Magne Bondevik i 2001.

- Jeg lurer på hva du synes om at vi må gå på fattighuset og stå i kø med narkomane for å hente mat, sa hun. Selv føler alenemora seg sosialt ydmyket. Nå ønsker hun seg et liv i verdighet, men tror ikke den nåværende regjeringen vil kunne gi verken henne eller andre i samme situasjon dette.

- Dette er svært trist, og vi har flere slike eksempler. Det er det som gjør at jeg åpent sier at vi ikke har gjort nok, sa Bondevik.

Han lovte å snakke med Merete Legvold Pettersen sammen med Erna Solberg på bakrommet etter programmet.

Allikevel lot ikke Legvold Pettersen seg blidgjøre.

- Jeg kommer ikke til å stemme på Bondevik igjen. Jeg er skuffa, understreket hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Erna lyver
Temperaturen under debatten på Høgskolen i Ålesund onsdag ble til tider høy. Programleder Oddvar Stenstrøm forsøkte så godt han kunne å holde debattantene i ørene, men fikk store problemer da Høyre-leder Erna Solberg hevdet at Ap ikke fremmet alternative forslag til Bondevik-regjeringens fattigdomsmelding som ble vedtatt i Stortinget.

Etter sending var Stoltenberg fortsatt opprørt.

- Erna Solberg lyver når hun hevder at Ap ikke har foreslått alternativer for å bekjempe fattigdommen, hevder han overfor TV 2 Nettavisen, og legger fram ei liste på 20 forslag som Ap la fram.

- Enten er hun ikke informert, eller så kommer hun med direkte usannheter, fortsetter han.

- Arbeiderpartiet kan legge fram demontrasjonsforslag i Stortinget. Men hvis det er sånn man driver politikk, vil det ikke hjelpe de fattige, kontrer Erna Solberg, og utfordrer Jens Stoltenberg til debatt.

- Hvis han vil ha en debatt om de 12 punktene Ap la fram, skal jeg flekke dem ned, tordnet hun.

Med åpne øyne
I løpet av debatten gjentok Kjell Magne Bondevik uttalelsen i Aftenposten onsdag om at regjeringen ikke har gjort nok for de fattige. Kristin Halvorsen hevdet regjeringen handlet med åpne øyne, og at det dreide seg om å ta politiske valg.

- Det gjør ikke inntrykk på meg at Bondevik sier han angrer på førstesiden av Aftenposten, sa hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Carl I. Hagen mente det var på tide å åpne pengesekken for de fattige og de eldre.

- Vi har nok penger. Det er alle disse andre som har handlingsregler og som i stedet kjøper aksjer i Coca Cola og i Philip Morris, hevdet han.

FrP-lederen mente eldreomsorgen i kommunene må overtas av Rikstrygdeverket. Bare da er de eldre garantert en skikkelig omsorg, mente han.

Både Halvorsen og Stoltenberg understreket at eldre fortsatt må kunne få anledning til å bruke private hjelpere i omsorgen dersom det er behov for det.

Får nordmenn det bedre med Stoltenberg enn med Bondevik? Hva gjelder pensjonisttilværelsen og eldreomsorg, hvor mye skal være privatisert? Hvor mye skal være forbeholdt dem som har egne sparepenger? Og hvor mye skal staten få lov til å styre? Diskuter stortingsvalget i Veggavisen.

Fremdeles usikker på hva du skal stemme?

Gjør som 150.000 andre og ta partitesten her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.