Se, her klemmer Jens til

Foto: (Scanpix)

Jens Stoltenberg sa nei til Giske, men kronprinsesse Victoria, Mette-Marit og Thorbjørn Jagland har fått klem. Se video.

10.11.06 08:46

Jagland-klemmen kom i 2002, og som du kan se av videoen og bildene - var Stoltenberg ikke akkurat komfortabel den gangen heller. Men for fire år siden var det ingen tvil om årsaken til at de to ikke følte seg helt vel; klemmen avsluttet en intens strid om delt lederskap i Arbeiderpartiet.

Se bildespesial nederst i saken

- Jens Stoltenberg klemmer bare damer, fastslår statsministerens statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen som forklaring på hvorfor Stoltenberg nektet å omfavne statsråd Trond Giske.

Satt ut av blitzen
- Jeg tror heller at det var blitzregnet av fotografer som gjorde at han ble litt satt ut, sier Giske til TV 2-nyhetene om saken.

- Hva med deg? Klemmer du alt som går på to bein? Spør TV 2s reporter.

- Jeg tror kanskje at det er et slags generasjonsskille. Men jeg er vant til å gi både jenter og gutter en god klem hvis det er en setting som passer for det, sier kultur- og kirkeministeren.

VIDEO:- Gi meg en klem da, Jens

52 prosent manneklemmere
Her er Stoltenberg i utakt med Nettavisens lesere som har svart på hvorvidt de er manneklemmer. 52 prosent sier de klemmer både kvinner og menn, 31 prosent sier de bare klemmer kvinner, mens 2 prosent klemmer bare menn. Blant de 735 som ble spurt i den høyst uoffisielle kåringen, er det 13 prosent som er anti-klemmere.

Øistein Mjærum, som var politisk rådgiver for tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, sier at det er lettere for å vite hva som er god kutyme for en statsminister når det gjelder kontakt med personer fra utlandet, enn egne landsmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Når det gjelder besøk fra utlandet, får som regel en statsminister god greie på forhånd hvordan vedkommende skal hilse, mens det er et mer åpent spørsmål innenlands. Selv er jeg mer på Stoltenbergs linje, sier Mjærum til Nettavisen.

- Lei av klemmepresset
Blant debattantene i Nettavisen har Jens både tilhengere og motstandere. Men mange omfavner hans «nei» til Giske.

«Er lei av dette klemmepresset. Det skal klemmes ved flere og flere anledninger. Den overgangsfasen vi er i nå (til å bli et klemmende folk) gjør at folk blir forvirret. Skal jeg klemme nå, eller nå, eller nå osv. La oss få handshaket tilbake!» skriver Asbjørn.

«Det er beklemmende med den klamme klemmingen og ikke så lite femi. Menn shaker og kan til nød klappe skulder. Fint at Jens gir unhuggers et ansikt!», skriver ØToshiro Mifune.

- Gi en sosialistisk klem
«Om man liker det eller ikke, så blir det for dumt å stritte mot en klem fra en annen mann. Spesielt når mannen som stritter i mot er statsminister og skal prøve å fremstå som Norges frembilde,» skriver Ronny.

«Den greia med å ikke klemme menn får statsministeren se til og komme seg over. Det tar seg ikke ut at politikere fra sosialistiske partier, som bestandig har hatt likestilling som fanesak, er redd for å gi menn klemmer. Det er bra at menn tør å vise følelser, og statsministeren bør gå foran med et godt eksempel, siden følelser tradisjonelt sett har vært kvinners domene,» skriver Katrine.

Hun lurer for øvrig på hvordan Stoltenberg, som skal representerer landet vårt, kan ha en generell regel mot å klemme menn.

«Hva om han skal hilse på representanter fra det store utland, hvor menn i mange kulturer ikke bare klemmer hverandre, men endog kysser hverandre på kinnet, og det er regnet som den ultimate respektfulle hilsenen. Skal ha da fornærme et helt folk, ved å ikke ta imot kysset fra deres representant?» skriver hun.

Et dykk i arkivet viser likevel at Jens har klemt både kvinner og menn. Og hittil upubliserte bilder viser at Giske fikk godklemmen fra statsministeren på sin egen 40-årsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.