RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hva politikerne gjorde før

Sist oppdatert:
Pølsemaker, homolobbyist og billettsekretær for danskebåten. Se bakgrunnen til dem som jobbet med statsbudsjettet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mange av dem som regjerer i landet og deres nærmeste politiske medspillere har bakgrunn fra ganske andre aktiviteter enn budsjettsnekring.

NA24 - din næringslivsavis

Der utdanning står høyest i kurs, i kunnskapsdepartementet, kunne statsråd Øystein Djupedal sikkert gitt budsjettlefsa en vakrere kunstnerisk utforming. Han har svennebrev i litografi, en grafisk teknikk for trykking av bilder, ifølge departementenes egne informasjonssider.

På statsministerens kontor finner vi forhenværende pølsemaker Svein Fjellheim, nå Jens Stoltenbergs makker som statssekretær.

«Journalist» Andersen
Næringsminister Dag Terje Andersen tok examen artium i 1976, men ventet til 2002 før han satte seg på skolebenken igjen. Denne gangen med et kurs i journalistikk på Folkeuniversitetet, det samme studiet Mette-Marit i sin tid tok fatt på før hun ble innlemmet i kongefamilien. Andersen har ved flere anledninger blitt kritisert for måten han har håndtert pressen på, blant annet da opsjonssaken herjet Hydro.

Ministeren har dessuten jobbet som smelteverksarbeider og skogsarbeider, sistnevnte så sent som for fem år siden.

Laila Gustavsen er statssekretær for velferdspolitiske saker for arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og har knadd mange tær og rensket stygge negler i sin mangeårige jobb som fotterapeut. Hun har i så måte god kunnskap om både velferd og velvære.

Statsråd Hanssen er selv utdannet lærer, og er tidligere bestyrer for en arbeidsstue for psykisk utviklingshemmede.

Miljøbevisst prest
Miljøvernminister Helen Bjørnøy ble ordinert prest i Den norske kirke i 1981, men har altså funnet en annen måte å bevare skaperverket på.

Statssekretæren for samisk og minorietssaker, Berit Oskal Eira, har blant annet gått på Samernas Folhøgskole Jokkmokk, før hun tok høyere utdanning. Der studerte hun duodji, samisk håndarbeide, og inntil 2005 solgte hun duodji fra egen systue.

Statssekretær Kjell Erik Øie i Barne-og likestillingsdepartementet er primært utdannet sykepleier. Siden jobbet han som medlem og lobbyist for homobevegelsens partnerskapsgruppe, før han tok kriminologi mellomfag i 1998.

Ministeren selv, Karita Bekkemellem, har kun et år på videregående skole.

Informatikkolympiaden
Fiskeri- og kystdepartementets politiske rådgiver, John Erik Pedersen, har jobbet i telebransjen til 1998, og har blant annet fagbrev som telemontør.

Fornyings- og administrasjonsdepartementets politiske rådgiver Jørund Leknes, har forsøkt seg på flere utdanninger, men ikke avsluttet noen av dem. Som et at skrytepunktene nevnes hans deltagelse på den internasjonale informatikkolympiaden i 2001.

Helse-og omsorgsdepartementets politiske rådgiver Solveig Torsvik har bred politisk erfaring, men kun niårig grunnskole.

Kommunal-og regionaldepartementets statssekretær, Dag-Henrik Sandbakken, er utdannet og har jobbet som bonde, og kan kalle seg nyskapende agronom med sitt tilleggsstudium i innovasjon og entreprenørskap.

Rørlegger i slips
Den eneste rørleggeren i forsamlingen finner vi pussig nok i det eneste departementet der det er påkrevd å gå med slips hver dag, i Utenriksdepartementet.

Statssekretær Raymond Johansen fikk god erfaring fra arbeid utenfor landegrensene da han har jobbet som rørlegger i Armenia. Politisk rådgiver i departementet, Torbjørn Urfjell, har en litt nærere utenlandsjobb bak seg, nemlig som billettsekretær for danskebåten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere