*Nettavisen* Nyheter.

Seks offiserer granskes

Forsvarsstaben bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at seks offiserer er under gransking etter å ha vært på gratis laksefiske med Forsvarets storkunde Thales.

25.01.05 11:17

Se innslag på web-TV (abonnement)

Forsvarsstaben utvider sin interne gransking etter at Thales mandag opplyste at selskapet har invitert offiserer fra hæren på gratis laksetur ved tre anledninger.

Thales valgte å legge kortene på bordet etter TV 2 Nettavisens avsløringer om at tre hærsjefer i august i fjor benyttet seg av eksklusive lakserettigheter selskapet leier hver høst i Orkla.

- Det er etter hvert blitt klart at flere enn de tre var med - på to turer i 2003, og en tur i 2004. Vi vil nå samle alt vi har om dette, og ta alt i en sleng, sier brigader Geir Anda, som er sjef for Forsvarsstabens presse- og informasjonsavdeling.

To brigaderer
Forsvarsstaben tok mandag kontakt med Thales for å få kartlagt hvor mange offiserer som hadde deltatt på selskapets lakseturer, som inkluderte gratis overnatting i hytter ved elvebredden.

- Vi hadde tre, nå er det seks. Alle er hæroffiserer på oberstnivå, opplyser Anda.

Den ene av oberstene er midlertidig brigader, på lik linje med sjefen for Hærstaben, brigader Arne Skjærpe, som tidligere har betegnet dette som en privat kamerattur.

Lakseturen i Thales regi blir sette på som svært uheldig for Forsvaret, og kan føre til at de to toppsjefene kan bli fjernet fra sine stillinger.

Utelukker ikke flere avsløringer
Forsvarsstaben satte umiddelbart i gang med en intern gransking etter TV 2 Nettavisens avsløringer lørdag. Så snart de juridiske vurderingene foreligger, vil forsvarsledelsen avgjøre om laksefisket får konsekvenser.

- Hvis man har gått over streken, får vi ta en vurdering av hvilke reaksjoner som bør komme, sier forsvarssjefens pressesjef, brigader Geir Anda.

- Kan flere i Forsvaret ha takket ja til gratisturer og andre fordeler?

- Jeg håper ikke det, men jeg utelukker det ikke.

Anda understreker at Forsvaret tar reglene svært alvorlig.

- Vi må være beinharde. Det er skattebetalernes penger, sier Anda.

Tvil tilside
Thales sendte en skriftlig redegjørelse til TV 2 Nettavisen mandag, der det presiseres at lakseturene som forsvarstoppene takket ja til var i selskapets regi.

Thales er en av de største leverandørene av militærteknologisk utstyr til det norske forsvaret, og er nå er inne i forhandlinger om nye leveranser til Forsvaret. Selskapet vil levere en egen redegjørelse til forsvarssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag