RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender barna til Afrika fordi norsk skole er for dårlig

Illustrasjonsbilde: Somaliere
Illustrasjonsbilde: Somaliere
Sist oppdatert:
Flere hundre norsk-somaliske barn er på lange utenlandsopphold i Somalia, Kenya og Egypt og Storbritannia fordi foreldrene deres er misfornøyd med den norske skolen.

Hovedårsaken til at barn sendes ut, er misnøye med det norske skolesystemet og bekymring for at barna ikke lærer nok i Norge, skriver Aftenposten. Det melder NTB.

- Det er et gjennomgående tema blant alle vi har snakket med. Foreldre opplever ofte at barna oppfattes som svake elever, gjerne fordi de snakker dårligere norsk enn sine jevnaldrende. Det bekymrer foreldrene at barna ikke blir utfordret nok i Norge, sier Hilde Lidén ved Institutt for samfunnsforskning.

Ifjor og tidligere i år gikk en av norsk innvandrings mest vellykkede forretningsmenn, Navaz Virani, ut og kritiserte de norske skolene:

LES MER HER:Kom til Norge og slipp å jobbe resten av livet
- Bare de rike og ressurssterke som kan ta seg av barna

Fenomenet størst blant norsksomaliere
Lidén er en av forfatterne bak rapporten « Transnasjonal oppvekst», som legges fram denne uken. Her har forskerne kartlagt omfanget av og årsaker til at barn med innvandrerbakgrunn reiser på lengre utenlandsopphold.

Fenomenet er størst blant norsksomaliere, men også utbredt blant barn med pakistansk og irakisk bakgrunn. På undersøkelsestidspunktet var nesten 200 norsk-somaliske barn registrert bosatt i Somalia. Barna sendes gjerne til Puntland og Somaliland, nord i landet, der det er relativt fredelig.

- Fredelig etter somalisk standard
- Der er det fredelig etter somalisk standard. Mange av dem som flyktet hit på 90-tallet, kommer fra Sør-Somalia, der det har vært ustabilt. I Somaliland og Puntland er det en fungerende administrasjon, sier Bashe Musse, leder av Somalisk nettverk og bystyrepolitiker i Oslo, til Aftenposten.

Bashe Musse, leder for Somalisk nettverk og bystyrepolitiker i Oslo, kjenner foreldre som har sendt barn til afrikanske land fordi de mener skolegangen er bedre enn i Norge. - Det kan være fine og gode skoler i Kenya. Men man mister spesielt språkkompetanse, som er veldig viktig dersom man skal fungere i Norge, sier Musse til Aftenposten.


Han sier videre at skolesystemet i Somalia ikke er bedre enn det norske.

- Men mange somaliske foreldre føler seg nok litt fremmedgjort av norsk skole. De er vant til å levere barna til en skole med streng disiplin og som tar hele ansvaret for læringen. Forståelsen for norsk pedagogikk og måten utdanningssystemet fungerer på, er nok begrenset hos mange, sier Musse.

Delte meninger
«De anser at undervisningssystemet i Kenya, Storbritannia og Egypt er bedre enn det norske», heter det i rapporten, der foreldre og barn er sitert på at de anser skolen i Somalia som bedre enn den norske.

Lidén understreker at det ofte er andre årsaker til utenlandsopphold, i kombinasjon med skolemotivasjon. Blant årsakene er ønsket om å gi barna økt kulturell og religiøs forankring.

- Så kan også det å slippe unna barnevern og myndigheters kontroll være en motivasjon for noen, sier Lidén. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere