*Nettavisen* Nyheter.

Senterpartiet kan tape på makt

Senterpartiet kan risikere å miste velgere som følge av at de ønsker å gå inn i regjering etter valget. En fersk TV 2-måling viser at partiet har lite å hente på at de søker regjeringsmakt.

12.03.05 19:06

Med bare fem prosent av velgerne i ryggen, sliter Senterpartiet i motbakke et halvt år før Stortingsvalget. Selv om oppslutningen er lav, risikerer partiet å miste flere velgere som følge av planene om å gå inn i regjering med de røde partiene.

En av ti i tvil

Hver tiende spurte som sier de ville ha stemt Senterpartiet i dag svarer at den planlagte regjeringsdeltagelsen reduserer sansynligheten for at de vil stemme på partiet. Om en av ti støttespillere i dag forsvinner, vil partiet raskt falle ned mot sperregrensen på fire prosent.

I Senterpartiets kjerneområder nord for Dovre, er faren for at partiet mister velgere større enn muligheten for at de skal klare å kapre nye som følge av regjeringsplanene.

Få blå i sikte

Potensialet for å hente velgere fra borgerlig side er dårlig for Senterpartiet. Velgerne til Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet har ikke akkurat fått økt apetitt på Senterpartiet.

Målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 Nyhetene viser at det er tre ganger så mange borgerlige velgere som sier det er mindre sansynlig at de vil stemme Senterpartiet etter at regjeringsprosjektet ble lansert, i forhold til de borgerlige velgerne som sier det har blitt mer sansynlig.

Gamle menn

Senterpartiet har langt bedre grep om de eldre velgerne enn de yngre. Et gjennomsnitt av TV 2s partibarometre fra 2004 viser at bare 3,5 prosent av de spurte under 30 år sier de vil stemme Senterpartiet. Samtidig svarer hele 8 % av de spurte over 60 år at de vil gi sin stemme til partiet.

Senterpartiet har klart bedre drag på menn enn kvinner.

En gjennomgang av TV 2s Partibarometre de to siste årene viser at partiet har mistet flest velgere til Fremskrittspartiet, mens de har hentet flest nye velgere fra sine tidligere samarbeidspartnere KrF og Venstre.

Fakta om Sp

Senterpartiet gjorde sitt beste Stortingsvalg i 1993 med 16,7 %. Det var i opptakten til folkeavstemningen om EU i 1994, hvor tdiligere Sp-leder Anne Enger Lahnstein ble hyllet som nei-dronning. Fire år senere i 1997 falt oppslutningen om Senterpartiet til 7,9 %. Ved valget i 2001 stemte 5,6 % på partiet. Nå et halvt år før valget viser TV 2s Partibarometer at Senterpartiet har en oppslutning på fem prosent.

Et halvt år før valget er oppslutningen på 5,0.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.