Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) inntok fredag talerstolen under Senterpartiets landsmøte.

Der åpnet han seg opp om et personlig drama, og fortalte at han hadde fått diagnosen MS.

– Våren 2020 var en veldig bra vår, jeg reiste rundt, var på Stortinget og var aktiv. Etter en aktiv uke kom jeg hjem og skulle se Harry Potter med jentene mine. Jeg kjente at jeg ble dårligere og dårligere mens jeg satt der. Det var uventet for meg som alltid har hatt god helse. Vedum gikk på badet, verden begynte å snurre rundt og rundt, og partilederen måtte legge seg ned på gulvet, forklarte partilederen fra talerstolen.

Til akuttmottak

Vedum ble kjørt i ambulanse til akuttmottaket på Hamar, og ble værende over natta.

– Jeg regnet med at dette ville gå over, men uka etter kjente jeg det igjen og dro til legen på nytt.

Vedum oppsøkte lege, men man fant ikke ut hva som feilet partilederen.

– Da jeg var på mitt mest sårbare var det et offentlig helsevesen som undersøkte meg opp og ned. Jeg var veldig spent, og lurte på hva dette var for noe, sier Vedum.

Under en rundreise i Hordaland fikk Vedum en telefon fra legen.

– Jeg har dårligere nyheter til deg. Jeg tror du er ordentlig syk, sa legen til Vedum.

Beskjeden fra legen var at Trygve Slagsvold Vedum har MS.

Satt på medisiner

Partilederen ble etter diagnosen satt på medisiner.

– Og den fungerte veldig bra. De neste MR-bildene viste at ting begynte å roe seg ned. Det ble bedre og bedre utover våren 2021.

– Det var selvfølgelig en enorm lettelse, legger Vedum til.

Medisinene har gitt god effekt, og Vedum merker mindre til sykdommen i dag.

– Nå merker jeg absolutt ingen verdens ting av sykdommen, men det hadde ikke skjedd uten det fellesskapet vi er en del av, sier Vedum og fortsetter:

– Det har vært et krevende år for mange, hvor man har kjent på uro, stigende priser og krig. Svaret vårt på det er fellesskap, enten man er alene og på sitt mest sårbare, eller som et fellesskap. Derfor har det vært viktig for oss at spesielt de med lave inntekter får ekstra ressurser. Spesielt for enslige forsørgere, derfor har det vært så viktig for Sigbjørn Gjelsvik å øke bostøtten. Vi må stille opp for de som har minst.

Hylles for åpenheten

MS-forbundet hyller Vedums åpenhet.

– Først vil jeg uttrykke omtanke overfor at han har fått MS. Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.

Vedums åpenhet vil ha mye å si for personer med MS, tror han.

– Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå fram i den posisjonen han innehar, sier Fredriksen.