Gå til sidens hovedinnhold

- Ser ikke poenget med å frakte våpnene helt til Norge

Frp kritisk til destruksjon av kjemiske våpen i Norge

OSLO (NTB): Christian Tybring-Gjedde (Frp) ser ikke poenget med å frakte Syrias kjemiske våpen helt til Norge. Bellona frykter at tidsfristen skal bli for kort.

Norge er bedt om å ta imot 500 tonn med saringass, samt nær 50 tonn med sennepsgass. Det skal være halvparten av al-Assads kjemiske våpenarsenal.

Tybring-Gjedde, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, sier til Aftenposten at han håper regjeringen sier nei til å ta imot våpnene.

- Jeg ser ikke poenget med å frakte våpnene helt til Norge. Vi har så vidt meg bekjent aldri produsert kjemiske våpen, og jeg stiller spørsmål ved hvorvidt vi har kompetanse til å destruere dem, sier Tybring-Gjedde.

Miljøstiftelsen Bellona mener på sin side at Norge kan klare jobben, men ønsker mer åpenhet om prosessen.

Kort frist
Tidsfristen for destruksjon av våpnene blir trolig satt til midten av 2014. Det er for tidlig, mener daglig leder Nils Bøhmer i Bellona.

- Det er nok kanskje litt for fort hvis alle disse kjemiske våpnene skal være destruert innen den datoen. Så her må Norge gå i dialog og forhandlinger og prøve å få en lengre tidsfrist slik at man kan gjøre dette på en trygg måte, sier han til NRK.

Ifølge ham er det også viktig med åpenhet om prosessen.

- Det er viktig at man frigir den informasjonen man til enhver tid får, slik at den norske befolkningen får vite hva slags stoffer det er snakk om, hvordan det skal håndteres, og hva slags avfall som eventuelt kommer, sier Bøhmer.

Ekspertgruppe
Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Norge har forpliktet seg til å støtte FN-resolusjonen om destruksjon av Syrias kjemiske våpen, men poengterer at det kan gjøres på flere måter enn å gjøre selve jobben, blant annet ved økonomisk støtte.

- Vi har satt ned en ekspertgruppe som i løpet av de kommende dagene skal gå igjennom og vurdere om det er mulig å gjøre dette i Norge, sa Brende til NRK søndag kveld.

Både USAs utenriksminister John Kerry og president Barack Obama skal ha tatt opp spørsmålet da de fredag ringte henholdsvis Brende og statsminister Erna Solberg (H) for å gratulere med utnevnelsen av den nye regjeringen. (©NTB)

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken