RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sexkjøp blir forbudt

Sist oppdatert:
Det vil bli ulovlig å kjøpe sex i Norge etter vedtaket på Aps landsmøte.Les også: - Sex-salg skyldes svart magi

FOLKETS HUS (Nettavisen): 184 av totalt 300 delegater stemte for å kriminalisere kjøp av sex.

SV og Sp for kriminalisering
Avstemningen i Ap er avgjørende fordi SV og Sp allerede har vedtatt at horekunder skal kunne straffes. Når landsmøtet i Ap nå har vedtatt at kjøp av sex skal bli forbudt, blir regjeringen nødt til å gjennomføre et forbud, selv om Ap-toppene har strittet imot. Også i SV ble ledelsen nedstemt, Kristin Halvorsen er imot kriminalisering, men ble ikke hørt.

Storberget ville vente
Justisminister Knut Storberget (Ap) ba på landsmøtet Ap-medlemmene om å vente med et eventuelt forbud fordi han mener at erfaringene om Sveriges lovforbud ennå ikke er ferdig oppsummert. Det samme gjør den kommende lederen for Aps Kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, og Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Andre, spesielt Oslo Ap med lederen Jan Bøhler har hatt blod på tann. Bøhler mener at den store økningen av utenlandske prostituerte i Oslo er så dramatisk at den krever radikale endringer.

Aps kommende nestleder Helga Pedersen har gått inn for et forbud. Før voteringen gikk hun opp på talestolen og sa at hun støttet forslaget om å be regjeringen om å vurdere kriminalisering av sexkjøp. Det var dette kompromisset Knut Storberget hadde håpet å få flertall for, men som ikke ble vedtatt.

Frontene har vært så harde at en delegat ba om skriftlig avstemning før voteringen, men dette forslaget ble avvist.

Refs fra Jagland
Anniken Huitfeldt gikk svært langt i å si hva hun mener partifellene burde stemme før voteringen, til tross for at debatten før avstemningen kun skulle handle om nye endringsforslag.

- Jeg vet at det er delte meninger i salen, hvis en i tvil om en skal kriminalisere nå, da bør en gå inn for en vurdering. Hvis loven allerede er vedtatt, og det viser seg at erfaringene fra Sverige er uheldige, da er det for seint å snu, loven er kommet, advarte hun.

Men flertallet lot seg altså ikke skremme.

Ny lov allerede til sommeren
- Dette er en kjempedag! KrF har jobbet og ventet på dette lenge. Mange er redde for at det nå blir vanskeligere for de prostituerte, og at salg og kjøp av sex skal skje i lukkede rom. Men Sverige er et eksempel på at dette ikke nødvendigvis trenger å skje, sier KrF-Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal.

Svensk politi, sier Tørresdal, har påpekt viktigheten av et slik tiltak i kampen mot menneskehandel.

- I Sverige har dette ført til at det blir færre sexkunder. Nå er de ingenting som hindre de tre regjeringspartiene i å komme i gang med med et lovforslag for å innføre forbudt mot salg og kjøp av sex allerede til sommeren, kommenterer Tørresdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere