RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
OPPLEVER BOMBEANGREP: Shaimaa og familien måtte rømme fra bombene. Her sitter 11-åringen ved siden av et bombekrater på et bilde som skal være tatt onsdag, mens familien var på vei ut av hovedstaden Sanaa.
OPPLEVER BOMBEANGREP: Shaimaa og familien måtte rømme fra bombene. Her sitter 11-åringen ved siden av et bombekrater på et bilde som skal være tatt onsdag, mens familien var på vei ut av hovedstaden Sanaa. Foto: Privat

Shaimaa (11) var tre år da hun kom til Norge. Nå rømmer hun fra bombene i Jemen

Sist oppdatert:
- Vi håper regjeringen nå våkner og ser hva som skjer med denne jenta som ble sendt ut etter sju år i Norge.

Etter sju år i Norge ble Shaimaa (11) og familien i november i fjor sendt ut av Norge og til Jemen. Nå er de på flukt i et krigsherjet land der det meldes om mange sivile drepte og skadde etter luftangrep og skyting på bakken.

Les også: Leger Uten Grenser: - Vi har et desperat behov for hjelp

Den humanitære situasjonen i Jemen blir verre for hver dag som går, sier Leger Uten Grenser (MSF). Organisasjonen melder om et desperat behov for hjelp fra humanitære organisasjoner, men at de ikke får inn helsepersonell eller forsyninger når.

Mandag mistet 40 personer livet og ytterligere 200 ble såret da et flyangrep rammet flyktningleiren Al Mazraq.

 Minst 62 barn er drept i kampene i Jemen den siste uken, ifølge UNICEF.

Fikk kontakt med familien onsdag

Leder for støttegruppa for Shaimaa og familien, Naciye Øzturk, forteller til Nettavisen at hun onsdag igjen fikk kontakt med familien.

Hun forteller at det var en lettelse å få livstegn etter meldingene om luftangrepene i Jemen, men at det samtidig var en påminnelse om hvor vanskelig familien har det nå.

OFFENSIV MOT MILITS: Dette bildet tok APs fotograf i Sanaa tirsdag etter et luftangrep fra koalisjonen ledet av Saudi-Arabia, som nå har iverksatt en offensiv på flere fronter for å bekjempe Houthi-militsen.

- Moren er alene med fire barn og vet ikke hvordan de skal klare seg. Shaimaa er den eldste av barna, og hun er stor nok til å vite hva som foregår, at det er krig. De har nå flyttet til en plass utenfor hovedstaden Sanaa som heter Fadih. De er deprimerte og veldig redde, sier Øzturk.

Hun forteller at familien flyktet sammen med andre i nabolaget.

Shaimaa mens hun bodde i Norge.

Jobber for å få familien hjem igjen

Øzturk jobber for å få familien tilbake igjen og sier Shaimaa var en vanlig norsk jente da hun ble sendt til Jemen.

- Shaimaa var tre år da hun kom til Norge. I Jemen har hun ingenting, ingen framtid, ingen skolegang, og der er det heller ingen aldersgrense for giftemål. Vi skal fortsette å jobbe hardt for å få familien tilbake til Norge. Vi håper regjeringen nå våkner og ser hva som skjer med denne jenta, ser at det var feil at hun ble sendt ut. Jeg håper de bryr seg og henter familien tilbake. Jeg forventer ikke at de skal hente hele Jemen til Norge, men denne familien var intregrert i Norge og har opplevd tryggheten her. Shaimaa var ti år da de ble sendt ut og moren var gravid, sier Øzturk.

REAGERER: - Det er nettopp dette vi har fryktet, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal i KrF til VG etter å ha hørt hva Shaimaa og familien nå opplever i Jemen.

KrF sier hendelsene i Jemen og situasjonen til Shaimaa og familien med tydelighet viser behovet for en ny gjennomgang av de lengeværende asylbarna som tross varslede vedtektsendringer ble sendt ut i fjor.

- Situasjonen får frem alvoret i det ønsket vi har fremsatt. Det er nettopp dette vi har fryktet. Det viktigste nå er at vi får på plass en avtale og rask saksbehandling for disse barna, sier Toskedal til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere