RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Sier ja til milliard-prosjekt

Sist oppdatert:
Nå venter de rødgrønne bare på Stortingets Nordsjø-ja.

Regjeringen går inn for investeringer på nær 40 milliarder kroner i tre nye felt i Nordsjøen. Nå venter de bare på Stortingets ja.

NA24 - din næringslivsavis

- Utbygging av Gjøa, Vega og Vega sør er betydningsfulle prosjekt, som vil gi viktige bidrag til den totale produksjonen og aktivitetsnivået på sokkelen, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Oppstart av olje- og gassproduksjon er ventet i 2010. I dag ga regjeringen sitt ja til utbygging av de tre feltene Gjøa, Vega og Vega sør. Totalt skal det spyttes inn rundt 34 milliarder kroner i utbyggingen av de tre feltene, dermed må Stortinget gi sitt besyv.

Støtter opp under videre leting
- Investeringer på over ti milliarder kroner skal inn til Stortinget, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen til NA24.

Dermed må ikke plan for utbygging og drift av Ymefeltet gjennom Stortinget. Der skal Talisman Energy og de andre rettighetshaverne spytte inn 4,4 milliarder kroner på utbyggingen.

Gjøa, Vega og Vega sør, hvor henholdsvis Statoil, Gaz de France og Hydro er involvert, bidrar, ifølge Odd Roger Enoksen, til en utvikling i et område hvor vi i dag ikke har infrastruktur. Dette vil støtte opp under videre leting og utvikling av ressurser i nordlige Nordsjøen.

Norsk sokkel har mye å by på
- Prosjektene viser at norsk sokkel fortsatt har mye å by på. Jeg er fornøyd med å kunne legge disse utbyggingsprosjektene frem for Stortinget, sier olje- og energiministeren.

– Utbyggingsløsningen gir fleksibilitet med tanke på at eventuelle nye funn i området kan utvinnes. Gjøa-planene har allerede gitt positive ringvirkninger. Utbyggingen av det Hydro-opererte Vega-feltet kan nå gjennomføres på en lønnsom måte. Utbyggingsprosjektet og produksjonsplanleggingen skjer i godt samarbeid med Hydro, sier Kjetel Digre, direktør i Gjøa-prosjektet i en melding.

Gjøa er et gassfelt med en tynn oljesone, og Vega og Vega sør er gass- og kondensatfelt. Feltene ligger i nordlige Nordsjø, nord for Trollfeltet. De utvinnbare volumene for Gjøa er i anslått til rundt 40 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) rikgass og 13 millioner Sm3 olje og kondensat.

For Vega og Vega sør er de utvinnbare volumene anslått til 18 milliarder Sm3 gass og 4 millioner Sm3 kondensat. Operatøren har beregnet de utvinnbare volumene på Yme-feltet til 8,9 millioner Sm3 olje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere