*Nettavisen* Nyheter.

Sier nei til meldeplikt for tiggere

Tigging, romkvinner Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Byrådet i Oslo mener ordningen er for byråkratisk.

04.04.13 10:19

I februar foreslo varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), å innføre en meldeplikt for tiggere i hovedstaden.

Men nå sier byrådet nei til dette.

- Jeg er uenig dels fordi forslaget går alt for langt, dels fordi politiet sterkt fraråder det og dels fordi det ikke vil få den effekten man ønsker. Så dette er ikke veien å gå, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Nettavisen.

Hva mener du? Bør det innføres meldeplikt for tiggere? Si din mening i kommentarfeltet!

- Byrådet lytter til Oslo-politiet og anbefaler bystyret å avvise forslaget om meldeplikt for pengeinnsamling. Mye byråkrati og liten effekt, skrev Røsland på Twitter torsdag morgen.

- Går alt for langt
Rieber-Mohn mener en meldeplikt til politiet er nødvendig for å redusere antall tiggere i Oslo.

Forslaget går ut på å endre paragraf 2-2 i Oslos politivedtekter, et forslag som nå har værte ute på høring.

- Arbeiderpartiet foreslo at vi skal ta inn i politivedtektene en meldeplikt for pengeinnsamling. Det kom til å omfatte tigging, men også kakesalg, Operasjon Dagsverk, utlevering av løpesedler og sang og musikk, sier Røsland.

Han mener forslaget går alt for langt.

- Jeg ønsker ikke at vi skal melde oss for å selge lodd i kakelotteri for skolekorpset. Dessuten er de som skal administrere ordningen, nemlig Oslo politidistrikt, veldig tydelig på at de sterkt fraråder at dette blir innført. Bakgrunnen er at det vil medføre betydelig arbeid for dem, med en svært liten effekt, sier Røsland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Møller Pettersen

- Hva er da veien å gå?

- Vi kommer fra kommunens side til å være veldig tydelig på at vi ikke kommer til å tillate noen som helst form for campingvirksomhet på offentlig plass i Oslo. Og så blir det en politisk diskusjon for våre rikspolitikere om man ønsker å forby tigging igjen eller ikke. Hvis man ønsker mindre tigging i byene i Norge, så er det veien å gå, mener byrådslederen.

Regjeringen sier nei til forbud
Onsdag ble det imidlertid kjent at justisminister Grete Faremo (Ap) ikke vil følge politiets og Riksadvokatens råd om å forby tigging i Norge.

- Det er ikke aktuelt med tiggeforbud, sa Pål Lønseth (Ap), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, til Aftenposten.

- Hva tenker du om at regjeringen sier nei til et forbud?

- Jeg og mitt parti Høyre er jo for å innføre et slikt forbud. Jeg mener det helt klart ville ha hatt effekt, sier byrådslederen i Oslo.

Han tror dette vil bli en av sakene som vil bli diskutert i valgkampen.

- Slå hardere ned på camping
Røsland sier de har få virkemidler i forhold til tigging, som er lovlig i Norge, men sier de vil slå hardere ned på de som overnatter på offentlige plasser i hovedstaden.

- I mellomtiden må vi bruke de virkemidler vi har, en tydelighet på at vi ikke aksepterer situasjonen vi hadde i fjor med overnatting i parker og andre offentlige steder. Alle er velkomne i Oslo, men da må de ha et sted å bo. Parkene er ikke en mulighet, påpeker Røsland.

- Men hva nytt skal dere gjøre for å unngå de samme problemene som i fjor?

- Vi kommer sammen med politiet å ha en tydelighet på dette fra dag en. I fjor ble det etablert en del campingsteder på forskjellige plasser som det tok tid før man fikk bort. Det kommer vi ikke til å gjøre i år, sier han.

Meldeplikt opp for Stortinget
Regjeringen åpner samtidig for at kommunene i sine politivedtekter kan gi bestemmelser om meldeplikt for tigging, slik at tiggere må registrere seg hos politiet - noe byrådet i Oslo nå altså sier nei til.

Politiet i de største byene, og politiets øverste ledelse i Politidirektoratet, ønsker ikke meldeplikt. De mener det kun er et forbud som vil kunne bekjempe problemet.

Saken om meldeplikt vil trolig bli fremmet for Stortinget før sommeren.

I Trondheim har man allerede innført en meldeplikt for tiggere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.