RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siktet for valgjuks i Drammen

Sist oppdatert:
En mann er siktet i forbindelse med valgjuks i Drammen.

Mannen har vært inne til avhør i helgen. Han er siktet i forbindelse med kjøp av stemmer.

- Vi hadde en person inne til avhør i helga som hadde status som siktet. Mannen skal selv ha kjøpt stemmer, bekrefter politistasjonssjef i Drammen Jan Erik Strøm overfor Nettavisen.

Mannen er ikke pågrepet.

- Vi vurderte å pågripe mannen, men han kom av egen fri vilje til avhøret. Mannen er nå dimittert, sier Strøm.

- Ikke politiker
Det var i forrige uke Drammens Tidende avslørte at personer i byens rusmiljø var lokket med kontanter og ferdigutfylte valgkuponger fra Arbeiderpartiet.

Ap-politiker Yousuf Gilani er knyttet til valgfusket ved at hans navn skal ha vært krysset av på minst en av stemmesedlene som ble delt ut.

Den siktede er ikke selv politisk aktiv, ifølge politiet.

Utelukker ikke flere
En rekke medier har skrevet at politiet mistenker et familiemedlem av Gilani om å stå bak valgfusket.

- Er siktede i familie med Ap-politiker Yousuf Gilani?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Strøm.

Forsøket på å bestikke velgere skal ha hatt et begrenset omfang, ifølge politiet. Men Strøm utelukker ikke flere siktelser.

- Det kan komme flere siktelser, men det vet vi ikke foreløpig, sier politistasjonssjefen.

Et sjokk
- Dette er kommet som et sjokk på oss alle, sier ordfører Tore Opdal Hansen (H) i Drammen til Nettavisen.

- Vi trodde i utgangspunktet at dette var en fantasi som ikke kunne være sann. Nå viser politietterforskning at det dessverre har foregått kjøp av stemmer i Drammen.

- Vil siktelsen få konsekvenser for valgresultatet?

- Det tror jeg ikke. Det er fortsatt slik at omfanget av juks er langt unna det som har betydning for valgresultatet. Det er over 500 stemmer som skiller, sier Hansen, som ble gjenvalgt i kommunevalget.

Valgstyret i Drammen skal ha møte klokka 15.00 mandag der de skal diskutere saken. Spørsmålet som de skal ta stilling til, er om de skal innstille til Bystyret at årets valg godkjennes eller ikke. Innstillingen skal være klar til Bystyrets møte tirsdag.

Leder Torgeir Micaelsen i Drammen Ap avventer politiets etterforskning.

- Vi vet ikke om det er noen med tilknytning til partiet som står bak valgjukset. Men dersom politiet skulle slå fast at det er personer i eller med tilknytning til Ap som har bedrevet valgfusk, så er det snakk om eksklusjon, sier han til Nettavisen.

Krever omvalg
SVs bystyremedlem Asif Khalil er oppbrakt over siktelsen, og krever omvalg.

- Det holder ikke for ordføreren å si at jukset ikke stemmer fordi det er et for lite omfattende juks, sier Asif Khalil.

Han frykter for at siktelsen og jukset vil få store konsekvenser for innvandrerpolitikere i framtiden.

- Det er få innvandrere som vil tørre å drive valgkamp heretter. Alle vil være nervøse for å få stempel på seg for å jukse, sier Khalil.

- En svertekampanje
Yousuf Gilani har også blitt anklaget for valgfusk inne i stemmelokalet. En valgfunksjonær fra Høyre mener Gilani, som også jobbet som valgfunksjonær på valgdagen, ble med velgere inn i avlukket da de skulle stemme.

Gilani selv mener det pågår en svertekampanje fra minoritetsmiljøet i Drammen, som nå har endt opp med påstander om valgfusk. Overfor Nettavisen fortalte Drammenspolitikeren at han ble drapstruet i forbindelse med årets kommunevalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere