*Nettavisen* Nyheter.

Sinna på skolemelka

Småbarnspappa Alf Inge Guttormsen raser over økt pris på skolemelka. - Det må være betimelig å spørre hvordan regjeringen har tenkt å få til gratis skolemåltid når de ikke engang evner å holde prisen på skolemelk uendret.

04.01.06 14:56

Alf Inge Guttormsen har tre barn i skolen som benytter seg av melketilbudet. Denne uken fikk han brev fra skolen der barna går.

Der står det, ifølge Guttormsen:

«Økning av skolemelkpriser på grunn av endring i emballasjeavgiften. Stortinget har vedtatt at drikkevareemballasje skal pålegges en miljøavgift på 45 øre pr enhet fra 1. januar 2006. I tillegg er mva på mat vedtatt økt til 13% fra samme dato. Til sammen betyr dette at skolemelkordningen blir 27% dyrere fra årsskiftet, en økning på kr 95 pr elev pr år. Vi er derfor nødt til å be dere som fortsatt ønsker skolemelk å betale en ekstra sum på kr 45 til skolen.»

Den nye avgiften betyr at familen hans må betale 285 kroner mer i året, men først og fremst er dette en prinsippsak for ham.

- Henger ikke på greip

- Jeg er veldig overasket, det henger ikke på greip i forhold til det som er lovet gjennom valgkampen og i ettertid, sier Guttormsen til TV 2 Nettavisen.

Fra 1. januar i år ble emballasjeavgiften på 45 øre per kartong innført. Dette betyr at skolemelken blir 27 prosent dyrere for dem som er aller flinkest på retur av kartonger.

Under valgkampen lovte SV en gratis skolematordning med en prislapp på 2 milliarder kroner, men løftet ble aldri prioritert under budsjettsforhandlingene.

Barnefaren har ikke lenger noen tro på at det noen gang blir gratis skolemat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (scanpix)

- Det må være betimelig å spørre hvordan regjeringen har tenkt å få til gratis skolemåltid når de ikke engang evner å holde prisen på skolemelk uendret, sier han.

Diskuter prisen på skolemelk her!

Søker fritak for skolemelk

Selv om Guttormsen har liten tiltro til regjerningen, kan det likevel se ut til at familien slipper den nye avgiften.

Skolene har den høyeste returprosenten på melkekartonger som ligger mellom 90 og 95 prosent. Likevel blir skolene pålagt å betale 27 prosent mer for melkeordningen. Tine mener dette er uheldig og har derfor skrevet brev ti Finansdepartementet hvor de ber om at skolemelken skal bli fritatt for denne miljøavgiften.

- Vi har søkt om fritakk for skolemelken, for det er en kjensgjerning at skolen er de flinkeste på å returnere kartonger, sier informasjonssjef i Tine, Kari Raunedokken, til TV 2 Nettavisen.

Tine har ennå ikke fått noe svar fra Finansdepartementet.

Den nye melkeordningen betyr at foreldre må betale 95 kr mer i året for hvert barn som drikker melk på skolen. Dette er stikk i strid med valgkampsløftene om gratis skolemat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag