RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste avskjed med Alvheim

Sist oppdatert:
- En venn, en medhjelper, en kamerat, en nestor, en brumlebass, en læremester, en hedersmann, en bauta. En gigant i norsk helsepolitikk.

NOTODDEN/OSLO (TV 2/TV 2 Nettavisen): Slik tok Frp-formann Carl I. Hagen farvel med Frp-kjempen John Alvheim i Notodden kirke i dag.

Alvheims gode venn, KrF-veteranen Gunnar Prestegård, forrettet under bisettelsen.

- Han var en kristen omsorgsarbeider, sa Hagen, og henvendte seg til Alvheims kone og fire barn:

- Dette er en trist dag. Men jeg håper dere ser at dere ikke er alene i sorgen. Det er mange over hele Norge som sørger sammen med dere i dag, sa Hagen.

Odelstingets visepresident Olav Gunnar Ballo (SV) hyllet Alvheim som en politiker med et usedvanlig sterkt og usvikelig engasjement for de svakeste, spesielt for dårligstilte eldre og de rusavhegige.

- Han hadde et ektefølt engasjement. Døra hans sto alltid åpen for de svakeste, sa Ballo. Han var også Alvheims kollega gjennom mange år i sosialkomiteen.

- Han var en uredd politiker som brydde seg om alle, sa statsråd Sylvia Brustad på vegne av Regjeringen. Frelsesarmeen spilte også i bisettelsen.

Jordfestelse fredag
Etter bisettelsen skal Alvheims båre fraktes til hjemstedet Øygarden utenfor Bergen, hvor jordfestelsen skjer fredag, etter Alvheims eget ønske.

Alvheim døde om morgenen den 5. desember. Hans helse begynte å svikte etter at han gikk ut av Stortinget i høst, og han har i lengre tid vært innlagt på sykehus.

Vennen Gunnar Prestegård (75) er teolog av utdannelse, og ordinert prest i Den norske kirke. Han og Alvheim var i sin tid partikolleger i Kristelig Folkeparti før Alvheim meldte seg ut av KrF og inn i Frp.

Fra fattige kår
Alvheim har vært en av de mest fremtredende politikerne i Frp, og markerte seg som en varm forsvarer av de svakes livsvilkår, ikke minst rusmisbrukerne.

Noe av det siste Alvheim gjorde, var å skrive sin selvbiografi. Der tok han et oppgjør med politiske motstandere, skrev om sin oppvekst i fattige kår i Øygarden på Vestlandet, og om sin inntreden i politikken.

Alvheim utdannet seg til anestesisykepleier og diakon, og hadde økonomisk-administrativ tilleggsutdanning.

Etter hvert engasjerte han seg i nødhjelpsarbeid både i Midtøsten, Bangladesh og Etiopia.

Alvheim startet sin politiske karriere i KrF. Han var bystyremedlem for KrF i Notodden fra 1967 og satt som medlem i formannskapet. Han ble valgt inn som vararepresentant for KrF fra Telemark i perioden 1973-77.

Sterk tale
Men i boken skriver Alvheim at han fikk problemer med takhøyden i KrF, og at han derfor valgte å skifte over til Frp.

Fra 2001 til 2005 var han nestformann i Frp. Fra 1997 til i år var han leder av sosialkomiteen. På landsmøtet i mai sa Alvheim fra seg alle verv i Frp. Med tårer i øynene takket han Gud, Carl og Eli.

I høst ble han pensjonist, og hadde sett fram til å få tid til kona Aune-Liisa og familien etter mange hektiske år i politikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere