*Nettavisen* Nyheter.

Siv Jensen: - Vi kan ha nådd toppen

MER KREVENDE: - Vi står foran mer krevende tider for norsk økonomi. Det var budskapet fra finansminister Siv Jensen da hun onsdag presenterte regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Følg pressekonferansen med finansminister Siv Jensen direkte.

07.10.15 13:47

OSLO (Nettavisen og NTB): - Vi står foran mer krevende tider for norsk økonomi. Regjeringen svarer på disse utfordringene gjennom budsjettforslaget for 2016.

Det var hovedbudskapet fra finansminister Siv Jensen (Frp) da hun presenterte hovedpunktene i statsbudsjettet for 2016 på en pressekonferanse onsdag.

- Etter at oljevirksomheten har vokst i flere tiår, kan vi nå ha nådd toppen. Fallet i oljeprisen synliggjør at Norge er sårbart, sa finansministeren da hun innledet pressekonferansen.

Kombinasjonen av høye boligpriser og høy gjeld kan være et faresignal, poengterte Jensen og pekte på en tiltakpakke regjeringen allerede har presentert for dette området.

- Fallet i oljeprisen har vært kraftig. Den videre utviklingen i oljeprisen er usikker, understreket hun.

- Ikke lenger så rike som vi trodde

- For Norge betyr det at vi ikke er fullt så rike som vi trodde, sa Jensen og sa at det har preget arbeidet med statsbudsjettet.

Jensen pekte på at oljenæringen vil være viktig i mange år framover, men sa at drahjelpen fra dette holdet ikke vil være den samme.

Lav rente, svakere kronekurs og lavere lønnsvekst er ifølge Jensen viktige støtdempere for norsk økonomi.

- Har handlefrihet

- Pensjonsfondet og handlingsregelen gjør dessuten at vi har handlefrihet i den økonomiske politikken. Vi bruker finanspolitikken aktivt for å dempe tilbakeslaget, sa Jensen.

Finansministeren venter at ledigheten vil gå litt opp neste år.

Regjeringen svarer på utfordringene med en omfattende skattereform og kortsiktige tiltak for økt syssellsetting.

- Skattereformen som vi legger fram i dag er det aller viktigste strukturpolitiske grepet, sier Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKATTELETTELSER: - Skattereformen som vi legger fram i dag er det aller viktigste strukturpolitiske grepet, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Også i Stortinget tidligere på dagen pekte Jensen på at fallet i oljeprisen er en påminnelse om at norsk økonomi skal gjennom en omstilling.

- Det vi har i dag, forandres, sa hun.

Jensen hevder regjeringens økonomiske politikk svarer godt på utfordringene norsk økonomi nå står overfor.

En svakere krone og moderasjon i lønns­oppgjørene bedrer konkurranse­evnen og letter omstillingene i næringslivet, mener Jensen. Samtidig peker hun på at lav rente gir drahjelp til innenlandsk etterspørsel.

- Vil øke etterspørselen

- Budsjettet for 2016 øker etterspørselen i fastlandsøkonomien med 0,7 prosent og er det mest ekspansive siden den internasjonale finanskrisen i 2008-2009. Innretningen av budsjettet styrker vekstevnen i økonomien, med særlig prioritering av skattelettelser, infrastruktur og kunnskap, uttaler Jensen.

Jensen innledet finanstalen i Stortinget med å slå fast at oljen ikke lenger vil være den samme vekstmotoren den har vært i norsk økonomi de siste 50 årene.

- Da er det viktigste vi gjør å stimulere til vekst i privat konkurranseutsatt næringsliv, sa finansministeren.

Det betyr omfattende skatteomlegging, for å få større investeringer og vekst i næringslivet og etablering av flere arbeidsplasser. Dessuten vil «tidenes satsing på samferdsel» stimulere til ytterligere økonomisk vekst, mener Jensen.

- Derfor satser vi også på kunnskap, forskning og utvikling – vår viktigste ressurs, arbeidskraften, skal bli enda bedre kvalifisert, sa hun.

Mer om statsbudsjettet:

Nina Jensen: - Et av de verste statsbudsjettene jeg har sett

Regjeringen vil ha dyrere tobakk og alkohol

Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.