*Nettavisen* Nyheter.

Siv Jensen: – Vi er vant til å stå i stormen

Frp-leder Siv Jensen fikk trøst av mamma Monica Kjelsberg på valgvaken i Oslo. - Det er lov å være skuffet, sier Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Fremskrittspartiet ligger an til å gjøre et dårlig lokalvalg. Partileder Siv Jensen er skuffet, men sier de vil stå på videre.

15.09.15 00:13

Den første prognosen fra Kommunaldepartementet viste ved 23.30-tida at partiet lå an til å få støtte fra 10,8 prosent av velgerne i kommunevalget. Det vil i så fall være en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng siden 2011.

– Dessverre ser dette ut til å bli et dårligere valg enn vi hadde håpet på, sa Jensen da hun til stående applaus møtte sine egne på Grand Hotel i Oslo.

– Derfor er det lov å være skuffet i dag. Det er vårt felles ansvar å snu dette. Derfor begynner vi arbeidet allerede i morgen med å rette blikket mot valget i 2017 og mot valget i 2019, sa Jensen.

Hun listet opp det partiet har fått til i regjering og skrøt dessuten av enkeltresultater i Os, Alta, Ullensaker og Sandnes. Det er fortsatt behov for Frps løsninger, var partilederens budskap:

– Vi har alltid stått i stormen. Vi har alltid skilt oss ut. Vi har alltid stått hardt på det vi tror på. Jeg kan love dere en ting: Det skal Fremskrittspartiet fortsette med.

Selvkritisk Hagen

Carl I. Hagen innrømmet på valgkvelden at han har gjort «et par feil» i valgkampen. Frp-nestoren gjorde seg bemerket med en rekke omstridte uttalelser om flyktningkrisen i Europa, og Jensen måtte ta avstand fra noen av dem.

Hagen sier han tror folk vil forstå advarslene hans bedre om noen år.

– Jeg har gjort et par feil, men hovedsakelig har jeg prøvd å si noe om de negative langsiktige konsekvensene av at den etnisk norske befolkningen synker, synker og synker som andel i sitt eget land, sier Hagen til NTB.

– Det kan bli store problemer og utfordringer i framtida. Det er mange nå som snakker om sosial uro, og vi ser det. Så jeg kan iallfall, når jeg fyller 80 år, si til meg selv med god samvittighet at jeg gjorde det jeg kunne for å forhindre det, utdyper han.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Carl I. Hagen er skuffet over valgdagsmålingene. Han ankom Frps valgvake emd kona Eli like etter klokken 21. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Hagen vedgår at valgkampen ikke ser ut til å ha gitt Frp den framgangen partiet hadde håpet på i Oslo.

Jensen innledet sin valgkamp med å be norske kommuner si nei til å bosette flere flyktninger. I tiden etter dominerte flyktningkrisen totalt i mediebildet i Norge.

Psykologisk grense

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen la vekt på at målingene spriket tidlig på kvelden.

– Suksesskriteriet her er hvor mange ordførere og varaordførere og hvor mye innflytelse vi får. Det vil fortsatt ta noen dager å finne ut det, sa han til NTB.

I både Oslo og Bergen ser Frp imidlertid ut til å havne på sidelinjen.

Observatører på Frps valgvake mente partiet ville være fornøyd med å komme over 10 prosent på landsbasis. Det er ikke uvanlig at partier i regjering blir straffet i kommunevalg.

– I realiteten tror jeg 9,9 og 10,1 er akkurat det samme, men det er noe psykologisk ved å få tosifret. Vi får tro og håpe vi klarer det – og det tror jeg, sier tidligere Frp-nestleder Per Arne Olsen til NTB.

Han er i dag PR-rådgiver i Gambit Hill+Knowlton. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag