Siv Jensen: – Vi kan ikke ta i mot flere flyktninger enn vi evner

Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV 2s lokaler i Oslo torsdag kveld.

Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV 2s lokaler i Oslo torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

– Vi hadde ikke vært som denne regjeringen. Vi hadde ikke kommet med for lite for sent, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om arbeidsledigheten.

10.09.15 23:32

Kveldens tredje tema er eldreomsorgen.

- Vi stort opplegg for etter- og videreutdanning, sier Solberg om eldrepolitikken.

Senterpartiet sender følgende stikk til statsministeren.

Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum (arkivfoto).

– Hvis Jensen ikke prioriterer eldreomsorngen får de en kjempeutfordring. Det er ikke uten grunn at Bergen krever eiendomsskatt, det er fordi kommunene får dårligere økonomi, sier Sp-leder Trygre Slagsvold Vedum.

Holdte ikke løfte om sykehjemsplasser

Solberg tilbakeviser dette og hevder det er lavere el-priser som er årsaken til at Bergen kommunes økonomi er blitt dårligere.

Kristelig Folkeparti er ikke imponert av innsatsen til de rødgrønne i eldreomsorgen da de var i regjering.

– Dere lovet 12.000 sykehjemsplasser, det ble bare 526, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Skei Grande mener å ha løsningen på hvordan eldre skal få hjelp i distriktene.

– Jeg kommer til å verdsette å bo hjemme med katten min, med bøkene mine. Da må vi ha andre systemer enn å bare snakke om sykehjemsplasser. Vi må ha alternativer. Vi vil ha leger som kan reiser rundt til eldre istedet for den frakten vi har i dag. Vi har alle forskjellige behov.

Kveldens andre tema er arbeidsledigheten:

– Å redusere selskapsskatten er viktigst, men formuesskatten vil bli redusert ytterligere, sier Solberg.

Ikke uventet er Ap-leder Støre uenig:

– Vi hadde ikke vært som denne regjeringen. Vi hadde ikke kommet med for lite for sent. På alle områder hvor andre partier har kommet med forslag for å redusere arbeidsledigheten, så har regjeringen sagt nei. Vi ville brukt pengene annerledes for å bistå de som er arbeidsledige.

Frp-leder Siv Jensen angriper Støre i skattespørsmålet, og hevder det er Arbeiderpartiet som ikke har kommet med et konkret skatteforslag, selv om Jensen har utfordret ham på dette.

– Næringslivet ber om lavere skatt, regjeringen kommer til å levere et budsjett med lavere skatter, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Vi kan ikke melde oss på luksusfellen

Gahr Støre svarer fortsatt ikke på Jensens utfordring om Aps skatteprofil.

– Da dere tok over mente Verdensbanken at Norge var det sjette beste landet å investere i. Siden har det blitt 50 nye arbeidsledige hver eneste dag, sier Gahr Støre til Siv Jensen.

Det er høy temperatur i debatten og Lysbakken angriper statsministeren.

– Erna Solberg, du bruker mye tid på å lete etter ord i talene til Støre, kan du ikke heller bruke tid på å finne løsninger! sier Lysbakken

En frisk Trine Skei Grande (V) angriper miljøkonkurrenten Miljøpartiet de grønne (MDG):

- Vi kan ikke melde oss på luksusfellen slik Rasmus Hansson gjør. Vi må skaffe de arbeidsplassene, sier hun, og refererer til at MDG ønsker å kutte 250.000 arbeidsplasser som sørger for forurensning.

– Mange ønskes velkommen

Første tema er flyktninger, og finansminister Siv Jensen (Frp) må svare spørsmål om hvor mange flyktninger Norge skal motta.

Frp-leder Siv Jensen (arkivfoto).

– Vi kan ikke ta imot flere flyktninger enn vi evner, sier Jensen.

Venstre-leder er overbevist om at det ikke blir en utfordring å integrere flyktninger som kommer til Norge.

– Det som skjer blant folk nå er et enormt engasjement. Mange blir ønsket velkommen i lokalsamfunnene. Flere blir berørt enn tidligere, sier Trine Skei Grande, som ikke er bekymret for integreringen av flyktninger som kommer til Norge.

Vil at Erna skal gå foran

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre blir utfordret på at hans parti vedtok å ta imot 10.000 syriske flyktninger på landsmøtet tidligere i år. I Stortinget ble det vedtatt å ta i mot 8.000 i løpet av de tre neste årene.

– Jeg skulle ønske at Erna Solberg ville gå foran og være en god leder. Ikke å dilte etter, slår SV-leder Audun Lysbakken fast, når han argumenterer for at Norge bør ta imot flere flyktninger.

Miljøpartiet de grønne mener det må tas inn flere flyktninger til Norge.

– Vi har vært med å skape en foreløpig løsning i Stortinget. I løpet av valget får vi hundrevis av flere grønne folkevalgte som kommer til å foreslå at vi skal ta i mot flere flyktninger, slår MDG-leder Rasmus Hansson fast.

SV-leder Audun Lysbakken (arkivfoto).

Tidligere i dag melte NTB at Arbeiderpartiet kan kapre ordføreren i syv av de ti største byene etter valget. Men det er bare i tre byer de kan være sikre på å få ordføreren.

Det er i Oslo, Bergen, Trondheim, Fredrikstad, Sarpsborg, Sandnes og Tromsø at Ap kan vinne, ifølge meningsmålingene.

I Stavanger, Drammen og Kristiansand ser det ifølge meningsmålingene ut til at Høyre beholder ordføreren.

Sjelden har det vært et så jevnt løp i så mange norske storbyer som når velgerne mandag går til urnene for å bestemme hvilke lokalpolitikere som skal få makt og innflytelse de neste fire årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.