RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KLAR: Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei ut fra hjemmet sitt tidlig torsdag morgen. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 for Stortinget klokken 10.
KLAR: Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei ut fra hjemmet sitt tidlig torsdag morgen. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 for Stortinget klokken 10. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Siv Jensen øker oljepengebruken med ti milliarder

Sist oppdatert:
I det nye statsbudsjettet blir den såkalte budsjettimpulsen redusert til 0,1 prosent, mot 0,4 prosent i år.

Siv Jensen legger torsdag frem et budsjett som viser at oljepengebruken øker med ti milliarder kroner. Den viser at finansminister Siv Jensen strammer inn livreimen sammenliknet med de foregående årene. Økningen i oljepengebruk er likevel høyere enn det økonomene hadde ventet.

Les også: Følg statsbudsjettet live

«Statsbudsjettet for 2018 innebærer nøytral finanspolitikk med en budsjettimpuls på under 0,1 prosent av BNP Fastlands-Norge i 2018», heter det i en melding fra regjeringen.

Les også: Lekkasjer om Tesla-avgift og skattelette for aksjeeiere

Budsjettimpulsen, et mål på hvor mye budsjettet bidrar til veksten i økonomien, var på 0,4 prosent i statsbudsjettet for 2017.

Samtidig anslås bruken av oljeinntekter til 2,9 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til 2018, som er det samme andelen som den har ligget de siste årene.  

Les også: KrF og Venstre på budsjettprat hos Siv Jensen

«Det er lavere enn den langsiktige rettesnoren på 3 prosent», skriver regjeringen.

Verdien av oljefondet ligger nå på rundt 8.000 milliarder kroner, noe som vil tilsi at oljepengebruken øker til 230 milliarder kroner i 2018, en økning på ti milliarder fra 2017.

Les også: Nettavisen mener: Bruker 230 milliarder kroner fra Oljefondet

Mener det verste er over

I pressemeldingen fremgår det at regjeringen mener den verste er over for norsk økonomi.

«Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over. Oppsvinget i norsk økonomi er kommet raskere enn ventet, og anslaget for den økonomiske veksten for inneværende år er justert markert opp. Allerede neste år anslås økonomien å vokse raskere enn sin historiske trend», heter det i meldingen.

Les også: Jensen varsler lavere vekst i oljepengebruken

Vil redusere mer

Det er på forhånd vært varslet av regjeringen ville kutte kraftig i veksten i oljepengebruk.

Les også: Sentralbanksjefen: - Nå er det slutt for veksten i oljepengebruk

Strukturelt, oljekorrigert budsjettunderskudd
Infogram

Både Jensen og Solberg har vært tydelig på at oljepengebruken nå skal ned, og at budsjettet i år vil ha en oljepengebruk på i underkant av 3 prosent av avkastningen av oljefondet. De siste fem årene har oljepengebruken økt med reelt 19 milliarder kroner i året i gjennomsnitt.

Makroøkonomene anslår ut fra regjeringens signaler at oljepengebruken i år vil ligge på mellom 7 og 9 milliarder kroner, noe flere mener er for mye.

Ikke store nyheter

Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at budsjettet er i tråd med Norges Banks forventninger.

«De tallene som nå foreligger, vil neppe ha særlig betydning for utviklingen i renter og kronekurs», skriver Aamdal i en oppdatering.

Han viser til at anslaget for veksten i BNP neste år er 2,5 prosent, mer enn hva Norges Bank venter.

«Isolert sett taler det for litt lavere bruk av oljepenger, mens handlingsregelens tre prosent tilsier litt høyere oljepengebruk. Budsjettet ser ut til å være en rimelig avveiing av disse to hensynene», skriver Aamdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere