RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv og Erna øker alkoholavgiftene

Foto: Privat (Twitter)
Sist oppdatert:
Øker alkoholavgiften mer enn det Stoltenberg-regjeringen foreslo.

OSLO (NTB og Nettavisen): - Den så jeg ikke komme, lød en av kommentarene på Twitter etter nyheten om at Høyre og Frp foreslår økning i alkoholavgiften i statsbudsjettet.

Og Frp og Høyre vil faktisk øke alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo. I budsjettforslaget for 2014 vil de øke alkoholavgiftene med 1,8 og 1,9 prosent.

Hva synes du om at alkohol blir dyrere? Si din mening i kommentarfeltet!

En del av kommentarene på Twitter var preget av en viss skadefryd: «Frp i regjering øker alkoholavgiften. Neste: Siv Jensen vil ta inn flere Mullah Krekar», tvitret Manifest-redaktør Mimir Kristjansson.

Les også: Her er Ernas skjulte skattebombe

Hos Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) var reaksjonen skuffelse. De mener økte satser betyr økt grensehandel.

- Gjør smugling mer fristende
- Å øke de norske alkoholavgiftene sender i praksis nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF ifølge en pressemelding fra foreningen.

Alkoholavgiftene økes i forhold til de rødgrønnes budsjettforslag fordi anslaget for prisvekst neste år er justert opp fra 1,6 til 1,9 prosent. Dermed opprettholdes det samme reelle avgiftsnivået som tidligere, ifølge regjeringens forslag.

Les også:

- Vinmonopolet flater ut
- Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling, påpeker generalsekretæren.

- Siv Jensen og Solberg-regjeringen bidrar i sitt første budsjett til at omsetningen sendes ut av Norge, og at Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

- Spent på om de vil bruke denne
Nyheten om at Høyre og Frp i regjering vil øke alkoholavgiften, gikk ikke upåaktet hen i opposisjonen.

AUF-leder Eskil Pedersen la ut en Twitter-melding med et bilde for å minne Frp og ungdomsorganisasjonen FpU på hva de har sagt om dette før:

«Spent på om de vil bruke denne button i valgkamp mer», skrev Pedersen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: - Skatteletter for alle som jobber

Se denne og andre kommentarer på regjeringens avgiftsoverraskelse her:

Les også:

DIREKTE: Se kommentarene om statsbudsjettet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere