*Nettavisen* Nyheter.

Siv styrker seg igjen

Foto: Linda Nordbø (Nettavisen)

Fremskrittspartiet går frem 3,5 prosentpoeng.

21.01.09 09:39

Frp går fram 3,5 prosentpoeng siste måned. Partiet har dermed hentet seg inn igjen etter bunnoteringen i november, da finanskrisen slo ut for alvor. Høyre går omtrent like mye tilbake på meningsmålingen som Opionion har uført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Dette er veldig hyggelige tall, sier Frp-formann Siv Jensen. Hun er forberedt på at målingene kommer til å svinge og poengterer at ingenting er avklart før velgernes dom på valgdagen.

Står oppreist
- Fremskrittspartiet har evnen til å stå oppreist både når det blåser rundt oss og når vi har medvind. Jeg tror velgerne setter pris på tydelig tale fra oss også når andre politikere svarer ullent eller gjemmer seg. Det er et sunnhetstegn ved Fremskrittspartiet, sier Siv Jensen.

Ap har hatt jevn framgang siden i fjor sommer. Alle de tre regjeringspartiene går fram, men ville bare fått 75 plasser på Stortinget hvis det var valg nå. Det er ti for lite til å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen.

På den annen side ville Høyre, KrF og Venstre fått 44 mandater, mens Frp alene ville ha kapret 50 plasser på Stortinget.

Frp best alene
Valgforsker Bernt Aardal sier målingen bekrefter at Frp har klart å stanse tilbakegangen og begynt å hente tilbake sine «gamle» velgere fra Høyre igjen. Bakgrunnstallene for målingen viser at hele 16 prosent av dem som oppgir at de stemte Høyre ved stortingsvalget i 2005 sier de ville ha stemt Frp hvis det var valg nå.

- Dette illustrerer hvor risikofylt det er for Høyre og de andre «Bondevik-partiene» å forsøke å isolere Frp, sier Aardal og viser til at målingen i hovedsak er tatt opp etter at Høyre, KrF og Venstre samlet seg om et felles alternativ til regjeringens krisepakke, uten at Frp fikk være med.

- Det er nok slik at når Frp får stå alene, så blir de også veldig synlige. Da kan de spille på «oss mot røkla», føyer han til.

Tar hjemmesittere
Samtidig viser bakgrunnstallene at Siv Jensens parti fortsatt har rekordhøy stabilitet blant velgerne. Over 80 prosent av dem som stemte på partiet i 2005, holder fast på partiet i dag.

Dessuten forsyner Frp seg grovt blant tilhengerne av det store hjemmesitterpartiet. Hele 27 prosent av dem som ikke stemte ved stortingsvalget i 2005, sier de ville ha stemt Frp nå.

På spørsmål om Frp kan ha fått økt oppslutning på grunn av all gatevolden i Oslo i forbindelse med demonstrasjonene mot Israels krigføring i Gaza, svarer Aardal:

- Det kan selvsagt tenkes, men det blir i grunnen bare spekulasjoner. Men bakgrunnstallene viser i alle fall at Frp ikke har klart å vinne noen flere velgere fra KrF etter at Gaza-krigen startet. Det er ikke hos KrF, men først og fremst hos Høyre Frp nå øker sin oppslutning.

Tallenes tale
Opinion har spurt 1.000 personer om hva de ville stemme dersom det var stortingsvalg nå. 84 prosent har avgitt partipreferanse, som fordeler seg slik:

Ap - 28,7 prosent (pluss 1,2)

SV - 8,1 prosent (pluss 0,6)

Sp - 6,0 prosent (pluss 0,6)

Frp - 28,6 prosent (pluss 3,5)

Høyre - 15,2 prosent (minus 3,9)

KrF - 5,6 prosent (minus 0,6)

Venstre - 5,1 prosent (som sist)

Rødt - 1,3 prosent (minus 1,7)

Kystp - 0,4 prosent (minus 0,1)

Andre - 0,9 prosent (minus 0,4)

Målingen baserer seg på webundersøkelse som er tatt opp i perioden 13. til 19. januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.